Hlavní obsah

New York byl odstrašujícím příkladem, teď bude očkovat třicátníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Na začátku pandemie byl New York nejhůře postiženým státem ve Spojených státech. Na konci března 2020 dokonce uváděl vyšší počet mrtvých než Čína. Nemocnice povolávaly chladírenské vozy jako provizorní márnice. Rok poté je situace o něco příznivější. Počet případů sice opět narůstá, ale New Yorku se podařilo naočkovat téměř třetinu obyvatel, nově se mohou registrovat i občané starší 30 let.

Foto: Craig Ruttle, ČTK/AP

Očkování v New Yorku

Článek

Spojené státy si zatím drží rychlé očkovací tempo, a to dokonce tak moc, že nový prezident Joe Biden navýšil svůj slib „100 milionů podaných dávek ve 100 dnech” na „200 milionů podaných dávek ve 100 dnech”. Američané dosud aplikovali téměř 146 milionů dávek.

Podobně je na tom také čtvrtý nejlidnatější americký stát New York, ve kterém žije asi 19,4 milionu lidí. Alespoň jednu dávku tam dostalo už 5,8 milionu osob, což představuje skoro 30 procent populace.

I přes varování šéfky Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) o „blížící se zkáze” začaly některé státy uvolňovat svá opatření.

„Dnes děláme obrovský krok vpřed v boji s covidem,” řekl v pondělním prohlášení guvernér státu Andrew Cuomo. Od úterního dne se totiž mohou k registraci hlásit i třicátníci.

Pandemie v USA zrychluje navzdory očkování. Biden chce obnovit opatření

Amerika

Tím ale ambice tohoto státu nekončí. Od příštího týdne budou mít nárok na vakcínu všichni dospělí, přesněji řečeno ti, kterým už bylo alespoň 16 let. Soud v Bronxu zároveň nařídil úřadům, aby okamžitě nabídl vakcínu všem vězňům, které systém dosud ignoroval.

Vakcín ale zatím není dost pro všechny, proto guvernér zájemce o očkování vyzval, aby nebyli netrpěliví, zaregistrovali se a počkali.

Roušky a rozestupy budou dál

Místní politici však věří, že se brzy dostane na každého. „Výroba všech typů vakcín vzrostla. Je logické předpokládat, že ruku v ruce s tím se budou zvyšovat i dodávky, tak jako se dělo tento měsíc,” myslí si tajemník okresu Lewis Ryan Piche.

Už vidíme to světlo na konci tunelu, ale dokud se tam nedostaneme, je důležitější než kdy jindy, aby každý Newyorčan nosil roušku, dodržoval rozestupy a všechny další hygienická pravidla.
Andrew Cuomo, guvernér státu New York

Jak uvádí deník New York Times, rozšíření nároku na očkování bude pro tamní zdravotní systém velkou zkouškou. O registraci se bude pokoušet velká skupina obyvatel v době, kdy USA zažívají zřejmě další vlnu koronavirové pandemie.

Počet obětí pandemie v USA mohl být mnohem menší, řekla bývalá šéfka krizového štábu poradkyně Bílého domu

Amerika

„Už vidíme to světlo na konci tunelu, ale dokud se tam nedostaneme, je důležitější než kdy jindy, aby každý Newyorčan nosil roušku, dodržoval rozestupy a všechna další hygienická pravidla,” apeloval guvernér Cuomo.

V tuto chvíli leží v tamních nemocnicích 4 575 lidí s covidem. Jde o poměrně výrazný pokles oproti lednu, ve kterém bylo hospitalizovaných okolo devíti tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám