Hlavní obsah

Pandemie v USA zrychluje navzdory očkování. Biden chce obnovit opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Epidemiologická situace ve Spojených státech se začala po dvou měsících příznivého vývoje znovu zhoršovat. Nakažených přibývá rychleji přesto, že se v USA denně očkuje čím dál víc lidí. Prezident Joe Biden proto varuje, že nad koronavirem ještě není vyhráno. Šéfka CDC mluví rovnou o blížící se zkáze.

Foto: Leah Millis, Reuters

Prezident Joe Biden

Článek

Biden se vzhledem k nepřiznivému vývoji situace obrátil na guvernéry jednotlivých států a vyzval je, aby znovu nařídili nošení roušek na veřejnosti. „Prosím, tohle není politika, obnovte nařízení. Je to smrtelně vážné,” řekl.

Šéf Bílého domu tím reagoval na to, že státy napříč USA v posledních týdnech uvolňovaly protiepidemické restrikce. Asi patnáctka států je aktuálně bez plošných opatření týkajících se roušek, omezení ekonomických aktivit jsou relativně mírná.

„Děláme věci předčasně,” řekl k tomu epidemiolog a člen Bidenova poradního sboru Anthony Fauci.

V USA už testují vakcínu od Moderny na malých dětech

Amerika

Zhoršují se všechny ukazatele

Denní přírůstky nakažených totiž zase opět plošně rostou. Zatímco před týdnem byl podle deníku The New York Times (NYT) týdenní průměr na hodnotě 54 389 případů infekce denně, po pondělku se ukazatel dostal nad 65 tisíc. Situace se zhoršuje zejména na severovýchodě a v oblasti Velkých jezer, ve státech jako New York, New Jersey nebo Michigan. Vzestup denních statistik eviduje také Florida.

Počet obětí pandemie v USA mohl být mnohem menší, řekla bývalá šéfka krizového štábu poradkyně Bílého domu

Amerika

Zastavil se také pokles počtu hospitalizací způsobených nemocí covid-19, stejně jako zpomalování růstu bilance obětí. Úmrtí spojovaných s koronavirem nyní na každý den připadá přibližně 1000, celková americká bilance se dostala k hodnotě 550 tisíc.

Ještě to vydržte

Šéfka amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyová proto v emotivním projevu řekla, že má strach a že zažívá pocit „blížící se zkázy”. Američany proto požádala, aby „ještě chvíli vydrželi”.

Americké úřady povolily schůzky naočkovaných

Amerika

Velkým zdrojem nadějí je bezpochyby vakcinační kampaň, která neustále nabírá obrátky. V USA se nyní očkuje tempem asi 2,75 milionu dávek denně a alespoň jednu dávku už dostalo 29 procent populace. Ve více než deseti státech se nyní mohou na očkování přihlašovat všichni dospělí obyvatelé.

„Odborníci na veřejné zdraví uvádějí, že v zemi probíhá závod mezi vakcinační kampaní a novými, znepokojivými mutacemi koronaviru, včetně (tzv. britské) B.1.1.7, což je nakažlivější a možná i více smrtící verze viru, která se v poslední době šíří velkou rychlostí,” píše NYT.

Reklama

Výběr článků

Načítám