Hlavní obsah

Nespokojení pendleři se sjeli u hranic. Policie řešila přestupky

Právo, Pavel Orholz

Pendleři, kterým se nelíbí nařízení vlády v nouzovém stavu, se v sobotu odpoledne sjeli k hraničním přechodům na Pomezí a na Folmavě s Německem. Policisté zaznamenali desítky přestupků proti nařízení vlády o omezení pohybu.

Foto: Pavel Hutník

Pendleři z Čech se v sobotu setkali u hraničního přechodu Folmava

Článek

Na Folmavu dorazilo odpoledne asi čtyřicet aut s pendlery - tedy lidmi, kteří běžně jezdí za prací přes hranice - a také osm nebo deset policejních vozů.

„Informovali jsme je, že porušují nařízení vlády a zjistili jsme tam 24 přestupků, které předáme na příslušný správní úřad,“ sdělila Právu mluvčí plzeňské policie Martina Korandová.

Pendleři mají smůlu, karanténa je nemine

Domácí

Jeden z pendlerů, který tak jako celá řada další mířil k místní pumpě za penzionem u hranic, Právu řekl, že se rozhodně nejednalo o demonstraci nebo protest, ale spíše o jakési setkání.

„Policie byla připravená a znemožňovala autům projet na benzínovou pumpu pod pohrůžkou pokut a zahájení správního řízení s přijíždějícími řidiči. Mnoho z nich, hlavně matky samoživitelky pod touto hrozbou raději odjelo pryč. I tak se však k čerpací stanici dostalo asi třicet aut,“ popsal situaci pendler.

Advokát žaluje Úřad vlády kvůli nařízením pro pendlery

Koronavirus

Pendlerům, kteří pracují v příhraničí v Německu a v Rakousku, se nelíbí nařízení podle kterého mohou minimálně 14 dní pracovat v zahraničí a po návratu podstoupit čtrnáctidenní karanténu.

Foto: Pavel Hutník

Pendleři z Čech se v sobotu setkali u hraničního přechodu Folmava

„Dokázali jsme se o sebe postarat díky práci v zahraničí. Přestali jsme čerpat sociální dávky ze státní kasy. Získali jsme pro sebe a své děti lepší životní podmínky. Jediné, co nyní od státu chceme, je možnost dál pokračovat v naší práci a zabezpečit naše děti. Potřebujeme si práci udržet a potřebujeme se také každý den starat o naše děti. Děláme to hlavně pro ně,“ vysvětlovala Petra Jakubcová.

Úřady práce mají napilno. Hlásí se zaměstnanci ve službách, živnostníci i pendleři

Domácí

Je samoživitelka v Německu pracuje v sociálním zařízení pro zdravotně postižené děti. „Žádám jen jedno: Nechte mě dál pracovat a vracet se každý den domů, kde mou péči potřebuje mé dítě. Potřebuji to já, stejně jako ostatní samoživitelky a všechny matky, které se po práci starají o své děti,“ dodala Jakubcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám