Hlavní obsah

Neočkovaní v Česku se chtějí nakazit. Policie: Je to za hranou zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří neočkovaní vyhledávají metody, jak se vyhnout vakcinaci proti koronaviru a nebýt omezeni v souvislosti se zpřísněním epidemických nařízení. Cíleně proto vyhledávají nákazu covidem, část z nich je za to ochotna i zaplatit. Policie nabídky monitoruje, takové jednání je totiž za hranou zákona. Podle epidemiologů je navíc velmi riskantní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na českých inzertních serverech a sociálních sítích se množí nabídka i poptávka na cílenou nákazu nemocí covid-19.

„Akutně hledám někoho, kdo má v současné chvíli doma covid pozitivní dítě. Nabízím 1000 Kč za přenos na mou osobu. Peníze vyplatím ihned po potvrzení nákazy PCR testem. Prostě to chce jednou za šest měsíců přečkat 10 dní samoléčby,“ objevilo se v jednom inzerátu.

„Nemáte někdo doma někoho, kdo je pozitivní? Ráda bych mu udělala čaj, políbila ho na čelo a popřála mu brzké uzdravení. Potřebovala bych ten papír o prodělání. Čtrnáct dní dovolená a pak šest měsíců klid a pustí mě všude,“ psalo se v dalším inzerátu.

Na covidovém mejdanu v Itálii si úmyslně předávali nákazu. Jeden účastník zemřel, tři jsou na JIP

Koronavirus

Někteří poptávající zdůvodňovali tuto snahu tím, že chtějí obejít restrikce, které jim nedovolují navštěvovat restaurační zařízení bez potvrzení o provedené vakcinaci nebo prodělané nemoci.

Podle zjištění Práva takových nabídek a poptávek na tuzemském internetu stále přibývá. To potvrzuje i Radim Smička, zakladatel největšího českého inzertního serveru Bazos.cz.

„Podobné nabídky se objevují tak dvakrát až třikrát týdně. Administrátoři se je snaží co nejdříve odstraňovat, ostatně jako jiné inzeráty porušující zákony,“ řekl.

Poptávku eviduje také policie. „Podobné případy sledujeme, nicméně statistiku nevedeme. Primárně jsou tyto nabídky zveřejňovány v uzavřených skupinách, do kterých nemáme přístup,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Armáda převeze část nemocných z Brna do Prahy

Domácí

V rámci republiky policisté řeší různá porušení platných opatření i trestné činy v souvislosti s nemocí covid-19.

„Pro ublížení na zdraví nakažlivou lidskou nemocí evidujeme od začátku roku celkem 121 případů, nicméně jedná se nejen o nemoc covid-19,“ dodal Moravčík.

Až tři roky vězení

„Právní kvalifikace je vždy na orgánech činných v trestním řízení. Jsou tu znaky, které mohou naplňovat, že byl způsoben některý z trestných činů, například šíření nakažlivé lidské choroby, kde je základní trestní sazba podle odstavce prvního odnětí svobody až na tři roky,“ upozornil advokát Štěpán Ciprýn.

Trestné však v souvislosti s těmito nabídkami může být také uplácení či podněcování k trestnému činu, za což hrozí až dva roky vězení.

Slovák sympatizoval s lidmi, kteří protestovali před domy zdravotníků, podlehl covidu

Zahraniční

Někteří se snaží promořit i porušováním základních opatření, například nenošením respirátorů v městské hromadné dopravě.

„Já se o to snažím bezúspěšně několik měsíců. Nenosím roušku, nedezinfikuji se, chodím kamkoliv, bavím se s kýmkoliv, včetně pozitivních,“ popsala svou zkušenost v příspěvku jedné facebookové skupiny Karolina B.

Podle odborníků je takové chování rizikové nejen z právních důvodů, ale také etických a zejména zdravotních. Děje se totiž v době, kdy se české nemocnice potýkají s vysokým náporem nakažených na covidových odděleních.

Ruská ruleta, míní imunolog

„Samozřejmě že je to velmi rizikové chování. Ve zdravé, relativně mladé populaci skutečně je prodělání nemoci mnohem méně nebezpečné než u nás starších lidí,“ řekl imunolog Václav Hořejší.

„Pořád je tu ale riziko, že asi jeden z tisíce onemocněných lidí zemře. Když se nechají očkovat, tak nezemře prakticky nikdo, možná jeden z milionu. Taková ruská ruleta je opravdu nesmysl,” přiznal Hořejší.

Udělejte už něco. Kraje tlačí hygieny do tvrdších opatření

Koronavirus

„Prodělání nemoci v takových případech, kdy je to s příznaky, což také není vždycky, přináší zjevně ochranu před reinfekcí. Ale rozhodně ne stoprocentní a v porovnání s očkováním je to nesrovnatelné,” podotkl imunolog.

„Lidé dělají všelijaké hlouposti, a rizikové, tak by se jim v tom nemuselo tolik bránit, kdyby to nebylo spojeno s tím, že pokud se dostanou do nemocnice, tak zbytečně zatěžují zdravotnictví,“ dodal Hořejší.

Reklama

Výběr článků

Načítám