Hlavní obsah

Na covidovém mejdanu v Itálii si úmyslně předávali nákazu. Jeden účastník zemřel, tři jsou na JIP

Řím

Policie v italské provincii Jižní Tyrolsko řeší poslední týdny stoupající počet „covidových mejdanů“. Převážně mladí lidé nejen z Itálie se sem sjíždějí za účelem nakazit se covidem-19 od ostatních, aby mohli získat certifikát o prodělání nemoci a nemuseli se nechat očkovat. Poslední mejdan tohoto typu skončil jedním úmrtím a třemi lidmi na JIP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Naposledy nedaleko Bolzana zemřel po podobné party 55letý Rakušan, který v Itálii pracoval. „Od lékařů už jsme obdrželi více zpráv o lidech, kteří skončili v nemocnici, přičemž se cíleně nakazili,“ uvedl Patrick Franzoni z protikoronavirové jednotky v Bolzanu.

Franzoni dodal, že policie už zahájila vyšetřování. Motivaci účastníků podobných mejdanů prozradil serveru Il Dolomiti. Proděláním nemoci totiž získají zelený pas, který jsou zaměstnanci povinni nosit do práce. Kdo se jím neprokáže, tomu hrozí pokuta v rozmezí v přepočtu od 15 300 až do 38 400 korun.

Cestující nepustili do letadla. Neměli testy, které nepotřebovali

Cestování

Neočkovaní zaměstnanci totiž musí prokázat bezinfekčnost testem. Hradí si je ale sami a měsíčně se tato suma může vyšplhat až na 4600 korun.

Úmyslné šíření covidu je trestné

Franzoni připomněl, že minimálně do konce letošního roku je úmyslné šíření koronaviru v Itálii trestným činem, a to na základě výjimečného stavu, který je v platnosti a má trvat právě přinejmenším do 31. prosince. „Covid-19 má navíc dlouhodobé následky a v nemocnicích mohou skončit i mladí lidé,“ upozornil Franzoni.

Jižní Tyrolsko, a Bolzano konkrétně, patří mezi nejvíce zasažené italské oblasti. Za posledních 24 hodin přibylo 252 nakažených a v nemocnicích celkem leží bezmála 9000 lidí napříč celou provincií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám