Hlavní obsah

Armáda převeze část nemocných z Brna do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Devatenáct pacientů z Brna, z toho čtyři ve vážném stavu, přepraví armáda do šesti pražských nemocnic. Transport pacientů na přístrojích zřejmě zajistí s využitím vrtulníku. Alespoň nepatrně se tak uleví Fakultní nemocnici Brno, která do Prahy pošle dva vážně nemocné a 15 pacientů s lehkou formou onemocnění. Nemocnice v hlavním městě zajistí také specializovanou péči pro dva pacienty ve vážném stavu z Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Na covidových odděleních ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně začali pomáhat hasiči.

Článek

Obě zařízení jsou pro boj s covidem-19 na Moravě klíčová. Končí v nich nejzávažnější případy. Fakultní nemocnice je největším moravským zdravotnickým zařízením.

„Převozem celkem 17 pacientů se nám alespoň na chvíli uleví. Nejde o to, že bychom nemohli vytvořit nová lůžka. Problémem je to, že už nemáme další vysoce specializované ruce, které by byly schopny o lidi v nejvážnějším stavu pečovat,“ řekla Právu mluvčí fakultní nemocnice Veronika Plachá. Zdůraznila, že přestože 15 pacientů, které čeká cesta do Prahy, je po zdravotní stránce v lehčím stavu, jde o lidi, u nichž bude nutná delší hospitalizace.

Brněnské nemocnice na hraně možností

Domácí

Plachá zdůraznila, že celkový stav na Moravě je co do počtu pacientů kritický a neustále roste. Uvolněná lůžka se zřejmě rychle zaplní. S velkým náporem nově přijímaných nemocných se nemocnice potýkají zejména o víkendu. Například fakultní nemocnice jich o tom uplynulém musela přijmout dvacet.

Nepotřebujeme takového premiéra, vmetl Babišovi rozčílený hejtman Grolich

Domácí

Na jihu Moravy již hlásí zaplněnost lůžek nemocnice Vyškov a Kyjov, které vyhlásily stav nouze. O umisťování pacientů do nemocnic v kritických oblastech rozhoduje krajský zdravotní koordinátor Vladimír Šrámek, který uvedl, že nejvíce se v nemocnicích nedostává odborného personálu. Pacienty v lehčím stavu převezou do Prahy sanitky. Počítá se s tím, že nemocní z Brna budou převezni například do Motola, na Bulovku, do vojenské a vinohradské nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám