Hlavní obsah

Nemůžeme to tak nechat. Část Německa volá po přísném lockdownu

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo s největší pravděpodobností čeká výrazné zpřísnění protikoronavirových opatření, někteří politici nevylučují ani tvrdý lockdown, píše server týdeníku Focus. Rozhodnutí by mělo padnout ve čtvrtek, kdy by se měla uskutečnit jednání premiérů jednotlivých spolkových zemí s kancléřkou Angelou Merkelovou. „Jak se vyvíjí situace v Německu, to nelze nechat být,“ uvedl Dietmar Woidke, premiér Braniborska.

Článek

Deník Bild v této souvislosti napsal, že Sasko plánuje zavést přísný lockodown od příštího týdne. Trvat by měl přes Vánoce a silvestr až do 10. ledna. Otevřené by měly zůstat jenom supermarkety a lékárny. Deník se odvolává na informace z vládních kruhů.

Slovenským hospodským došla trpělivost. Desítky podniků i přes zákaz otevřou

Evropa

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) s ohledem na stoupající počty nakažených výrazné zpřísnění protikoronavirových opatření nevyloučil. Ve svém vyjádření byl opatrnější s případným časovým určením. Spahn ve vysílání stanice Phoenix řekl, že „pokud počty nakažených neklesnou do Vánoc, pak o tom musíme diskutovat“.

Obhajoval přijetí tvrdších opatření, ale na kratší dobu, což je podle něj úspěšnější. Nevyloučil opětovné uzavření obchodů. „Jak se situace vyvine, záleží na několika příštích dnech, zda se nám podaří snížit čísla nakažených,“ řekl.

Běžte nakupovat, apeluje na Londýňany starosta

Evropa

Ministr prosazuje individuální koncepce jednotlivých spolkových zemí vzhledem k rozdílné situaci v počtu nakažených. „V Sasku musíme přijmout jiná opatření než ve Šlesvicku-Holštýnsku,“ řekl.

Němci hlásí rekordní počet úmrtí, restaurace otevřou až v lednu

Zahraniční

Kvůli prudkému nárůstu počtu infekcí žádá expert na zdraví z německé sociální demokracie (SPD) Karl Lauterbach, aby vláda prodloužila vánoční prázdniny školáků na čtyři týdny. „Školy by se měly uzavřít nejlépe hned příští týden a prázdniny by měly trvat ještě během prvního lednového týdne,“ řekl Lauterbach deníku Rheinische Post. Rozhodně by se neměla opatření rozmělňovat na silvestra. „Období Vánoc bychom měli využít k přerušení pandemie a nezvyknout si, že denně na covid umírá 500 lidí,“ dodal.

Nákaza koronavirem se v Německu v uplynulých 24 hodinách potvrdila u 14 054 lidí a dalších 423 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo.

Vánoční lyžování v Itálii a Francii? Letos zapomeňte

Koronavirus

Od začátku pandemie se ve zhruba 83milionové zemi nakazilo koronavirem více než 1,19 milionu lidí, z nichž 19 342 zemřelo a kolem 881 800 se zotavilo. V poslední době má šíření nákazy v Německu spíše stoupající trend.

Sedmidenní reprodukční číslo v zemi činí 1,06. Číslo udává, na kolik dalších lidí infikovaný člověk nákazu přenese. Současný údaj znamená, že 100 infikovaných lidí nakazilo v průměru zhruba 106 dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám