Hlavní obsah

Německo zakáže setkávání více než dvou lidí

Berlín
Aktualizováno

Německo se rozhodlo výrazně zpřísnit opatření kvůli epidemii koronaviru SARS-CoV-2. Nově se nebudou smět setkávat více než dva lidé. Netýká se to rodin a práce. Dohodla se na tom v neděli německá kancléřka Angela Merkelová na jednání s ministry jednotlivých spolkových zemí.

Foto: Reuters

Premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet

Článek

„Abychom přivedli lidi k rozumu, jsou potřeba další, přísnější opatření,“ řekl Armin Laschet, premiér spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, když informoval o jednání ministerských předsedů jednotlivých spolkových zemí s kancléřkou Merkelovou. Podle něj si obyvatelé neuvědomili vážnost situace.

Dodal, že jít ven není nebezpečí na rozdíl od blízkých kontaktů s dalšími lidmi. Je proto podle něj nutné přerušit kontakty s lidmi mimo rodinu. Opatření se netýká životních partnerů, veřejné dopravy, pohřbů a kontaktů v práci.

Nový balíček opatření vstoupí v platnost v příštím týdnu. Umožní také práci na takzvaný kurzarbeit. Vedle restaurací budou muset zavřít i všechna kadeřnictví, kosmetická studia či masážní salóny.

Počet nakažených koronavirem je mnohonásobně vyšší, než jsou potvrzené případy

Koronavirus

Některé spolkové země opatření zpřísnila od soboty a platí v nich zákazy shromažďování více než tří nebo pěti lidí na veřejnosti. Sasko, které sousedí s Českem, výrazně omezí vycházení. Od pondělí mohou lidé vyjít ze svých domovů jen, když k tomu budou mít pádný důvod, například cestu do práce.

Laschet také dodal, že se podnikají opatření na podporu ekonomiky, neboť je klíčové ochránit firmy, zaměstnavatele, i zaměstnance a lidi pracující sami na sebe před kolapsem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám