Hlavní obsah

Německo se chystá otevřít všechny obchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německé spolkové země přebírají odpovědnost za další uvolňování opatření proti šíření nákazy novým typem koronaviru. Německá vláda se však ve středu dohodla s premiéry 16 spolkových zemí na tom, že pokud se během sedmi dnů zvýší počet nově nakažených, opatření proti šíření infekce se opět zpřísní.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

V Německu se od zítra mohou otevřít všechny obchody, rozšiřují se možnosti osobního kontaktu, znovu se dá také sportovat pod širým nebem, uvedla kancléřka Angela Merkelová.

Politici se podle německých médií dohodli na otevření všech obchodů bez ohledu na velikosti prodejní plochy. Dosud mohly fungovat jen obchody s potravinami a ty s velikostí prodejní plochy do 800 metrů čtverečních. Musejí se ale dál dodržovat hygienická pravidla a lidé se nesmějí shlukovat ve frontách.

Záhada v Německu: Koronavirus na jednu spolkovou zemi pozapomněl

Koronavirus

Nadále budou platit také nařízení o udržování minimální vzdálenosti a nošení ochranných roušek. Omezení ohledně kontaktu s dalšími lidmi budou platit do 5. června, ale budou se dál uvolňovat. Už nyní bude možné být ve veřejném prostoru s cizími lidmi.

Opět se povolují obnovit sportovní aktivity pod širým nebem. Rekreační sportovci by ovšem měli dodržovat určitá opatření, zejména odstup půldruhého až dva metry.

Rozšíří se i nouzový provoz ve školách a družinách, protože „děti se se chtějí vrátit k normálnímu životu”. Usnadní se i návštěvy nemocnic.

Uvolnění s výstrahou

Německá vláda také povolila od druhé poloviny května rozehrát bez diváků dvě nejvyšší fotbalové soutěže v zemi, které přerušila pandemie nového koronaviru. Přesný termín, odkdy se znovu začnou bundesligové zápasy hrát, určí vedení ligy.

Merkelová potvrdila, že uvolňování není nezvratné, pokud bude více než padesát nakažených na sto tisíc obyvatel během sedmi dnů, musejí spolkové země znovu zavést tvrdší opatření. Jejich podoba se ale už nebude určovat centrálně.

„Úplně první fázi pandemie máme za sebou," zhodnotila dosavadní vývoj na tiskové konferenci v Berlíně šéfka německé vlády, podle níž je ale jasné, že spolková republika se s nákazou bude potýkat ještě dlouho. Německo nyní registruje kolem 700 až 1000 nových infekcí denně, zatímco před měsícem jich bylo i 6000. „Čísla jsou velmi potěšitelná," konstatovala Merkelová, která poděkovala občanům, že dodržovali pravidla.

Záhada v Německu: Koronavirus na jednu spolkovou zemi pozapomněl

Koronavirus

Velké akce, jako jsou festivaly, sportovní akce s diváky, koncerty, vesnické zábavy a podobně, zůstanou nejspíš zakázány do 31. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám