Hlavní obsah

Německo prochází nejtěžší zkouškou od konce války, prohlásila Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Pandemie koronaviru je nejtěžší zkouškou Německa od konce druhé světové války, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtečním projevu před poslanci Spolkového sněmu. Zdůraznila, že se země nenachází v konečné fázi pandemie koronaviru Sars-CoV-2, ale na jejím počátku. „Budeme s ním muset žít dlouho,“ řekla kancléřka.

Foto: Kappeler Michael, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Prožíváme mimořádné, vážné časy. Všichni – vláda a parlament, celá naše země – jsou podrobeni zkoušce. Nejde o nic menšího než o životy a zdraví lidí,“ řekla. Podle jejích slov byla přijata opatření, pro která neexistuje právní model. „Děkuji z celého srdce za to, že Bundestag přijal za obtížných podmínek všechna zákonná opatření,“ uvedla.

Rozhodnutí omezit kvůli infekci některé občanské svobody označila dlouholetá kancléřka za jedno z nejtěžších ve své politické kariéře. „Omezení osobních svobod bylo mé nejtěžší rozhodnutí za celou dobu, co jsem v úřadu kancléřky,“ řekla Merkelová.

Německo se rozhoupalo k zavedení povinných roušek v MHD

Koronavirus

Osobně se jí dotýká nejen omezení, že lidé mohou chodit mimo domácnost pouze s jedním člověkem, ale tíží ji i to, co zažívají senioři a zdravotně postižení v pečovatelských a seniorských domovech. „Tam všude je osamělost velmi problematická. Je velmi kruté, když na sklonku života nemůže k člověku nikdo kromě pečovatelského personálu,“ řekla.

Úspěch, kterého Německo zatím dosáhlo v boji s nákazou, je podle ní křehký. Pandemie skončí až s vakcínou. „Pokud budeme vytrvalí a disciplinovaní, tím rychleji se vrátí život k normálu,“ řekla. Dále pokračovala: „Vytrvalost a disciplína, tato víra vede mé konání.“

Pandemie podle kancléřky ukázala, že se Německo musí stát nezávislým v případě ochranných pomůcek. „Není dobré, abychom je získávali ze vzdálených zemí. Je důležité se stát nezávislými na třetích zemích,“ řekla. Kapacity na výrobu ochranných pomůcek se musí podle jejích slov vybudovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám