Hlavní obsah

Německo otevírá část obchodů, děti se do škol vrátí na počátku května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Obchody o prodejní rozloze do 800 metrů čtverečních se v Německu otevřou 20. dubna. Od tohoto data mohou opět otevřít prodejci jízdních kol, autosalóny a knihkupci. Školní výuka se obnoví v Německu od 4. května, napsal server týdeníku Focus s odvoláním na jednání kancléřky Angely Merkelové s premiéry 16 spolkových zemí.

Foto: Pool New, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Od 4. května se má v Německu opět obnovit školní výuka. Do lavic by se měli vrátit žáci vyšších tříd základních škol, ale především studenti posledních ročníků středních a odborných škol tak, aby mohli složit závěrečné zkoušky a maturity. Zavřené zatím zůstanou mateřské školy a první až třetí třídy základních škol. Kdy se otevřou, o tom se rozhodne až 4. května, uvedla Merkelová.

Koronavirem se na nákupu či u kadeřníka nenakazíte, tvrdí německý expert

Koronavirus

Hromadné akce, jako jsou například festivaly, větší koncerty či zábavní akce, by měly být v Německu zakázány až do 31. srpna. O konání konkrétních akcí by měly rozhodnout až jednotlivé spolkové země. Zatím by se podle kancléřky neměly konat ani žádná náboženská shromáždění.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Kadeřnictví by se měla opět otevřít až 4. května.  Pokud jde o restaurační zařízení, ta by měla zatím zůstat uzavřená stejně jako divadla, kina  či bary. „Termín zatím nemůžeme říci,“ odpověděla kancléřka na dotaz, kdy se otevřou. Toto téma nebylo podle ní na pořadu dne.

„Je to jen křehký úspěch,“ řekla Merkelová ke zmírnění opatření proti šíření koronaviru. „Nemůžeme příliš spěchat. Dokud nemáme k dispozici vakcínu, musíme žít s virem,“ dodala kancléřka.

Seznamte se s 99letým veteránem, kterému po překonání koronaviru tleskala celá nemocnice

Koronavirus

Minimálně do 3. května je prodloužena platnost opatření týkající se omezení vzájemných kontaktů lidí. Týká se to například počtu lidí v obchodech. Dbát se bude také na dodržování hygienických pravidel. „Situace je stále příliš vážná a riziko recidivy je příliš velké na to, aby byla omezení úplně zrušena,“ řekl premiér Sárska Tobias Hans (CDU).

„Prodloužení těchto opatření nám dává cenný čas na zřízení dalších lůžek na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích, na získání ochranných pomůcek, zlepšení testovacích kapacit a zavedení dobrovolné aplikace pro sledování kontaktů,“ dodal.

Novorozená holčička i přes nízkou porodní váhu zvládla těžký průběh covid-19

Koronavirus

Ze středečního jednání také vyplynulo, že by měli lidé nosit roušky v hromadné dopravě a v obchodech. Je to apel a doporučení jednotlivých spolkových vlád, nikoliv povinnost, připomíná agentura DPA.

V celém Německu jsou kvůli koronaviru, kterým se infikovalo přes 127 500 lidí, zavřené všechny školy a školky, restaurace, kulturní a sportovní zařízení i velká většina obchodů. V některých spolkových zemích mohou lidé ven, jen když k tomu mají pádný důvod. V celé zemi platí zákaz shromažďování více než dvou lidí na veřejných místech, pokud nejsou členy jedné domácnosti.

Od 16. března Německo kontroluje hranice s Rakouskem, Francií, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám