Hlavní obsah

Německé církve leká obří výpadek příjmů

Právo, DPA, vpl, nek

Kvůli ekonomickému útlumu po koronavirové krizi přijdou německé církve o příjmy ve výši stamilionů eur.

Foto: Hoppe Sven, ČTK

Výzva na dlažbě v německém Mnichově

Článek

„Těžká recese dopadne i na církve. Projeví-li se ekonomická krize drtivěji než po roce 2009, pocítí církev výpadek ve výši až 500 milionů eur (13,8 mld. korun),“ řekla týdeníku Focus Janina Deheová z konzultační firmy Curacon, jež radí německým diecézím, s tím, že po roce 2009 ztráta činila 394 milionů eur (10,9 mld. korun).

Církve se chystají na digi Velikonoce

Koronavirus

Výše církevní daně v Německu činí 8–9 procent daně z příjmu, platí ji praktikující věřící. Z toho asi dvě až 4,5 procenta si ponechává finanční úřad za výběr této daně. V roce 2018 takto církve získaly 12,4 miliardy eur (342,2 mld. korun), z toho katolické připadlo 6,6 miliardy eur a evangelickým 5,8 miliardy eur. Z takto získaných prostředků církve hradí chod farností, školek, nemocnic i sociální projekty.

Aplikace pomůže

K tomu, aby SRN koronavirus zvládla, má přispět i nová mobilní aplikace, kterou si za pár dnů nebo maximálně týdnů budou moci lidé dobrovolně nainstalovat. Když se ukáže, že se setkali s někým, u něhož se prokázala nákaza, bude je o tom aplikace informovat. Regionální úřady mezitím povolily dvě demonstrace v Severním Porýní-Vestfálsku proti transportu jaderného materiálu.

Koronavirus stáhne Německo do těžké recese, čekají ekonomové

Koronavirus

Akce se uskutečnily v pondělí v Münsteru a Gronau, avšak s podmínkou, že počet demonstrantů nepřevýší 15 osob. Účastníci museli mít roušky a dodržovat vzdálenost 1,5 metru.

Německý svaz velkoobchodu a služeb (BGA) vyzval německou vládu, aby plně otevřela hranice pro pohyb zboží a služeb. Podle šéfa BGA Holgera Bingmanna je zřejmé, že hraniční kontroly a restrikce celou krizi jen vyhrocují.

Reklama

Výběr článků

Načítám