Hlavní obsah

Německá záhada. Hodně nakažených, ale přitom méně obětí

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi počtem lidí nakažených koronavirem a množstvím obětí této nemoci je obvykle rozdíl řádu: tam, kde jsou desetitisíce nemocných, bývají tisíce mrtvých. Tak tomu bylo v Číně, tak je to v Itálii a Španělsku a tak to možná bude i v Británii či USA. Zájem proto budí Německo, kde jsou sice také desítky tisíc infikovaných, mrtvých však bylo ve středu jen 205.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Berlínské metro snímané termokamerou.

Článek

Jinak řečeno, obětí Covid-19 se v Německu zatím stalo jen půl procenta z 37 066 potvrzených pacientů s koronavirem. To je dramatický rozdíl, a nejen vůči Itálii.

Ta měla ve středu na 74 tisíc nakažených už 7500 obětí. Jinak řečeno, smrtnost na Covid-19 je na Apeninském poloostrově zhruba desetiprocentní. Jen o málo nižší byla míra smrtnosti na koronavirus ve Španělsku, druhé nejhůře postižené zemi. Madrid hlásil ve středu 47 610 nakažených a 3434 obětí, což odpovídá sedmiprocentní míře smrtnosti. Británie, kde se epidemie teprve rozjíždí, má pětiprocentní smrtnost.

Počet obětí v Německu stoupl za den o 31 procent

Koronavirus

Působí tu věk, testy i sestry

Podobně nízkou smrtnost na koronavirus jako SRN mají také Jižní Korea nebo Švýcarsko. Zatímco Švýcarsko ještě nikdo důkladněji nezkoumal, v asijské zemi poukazuje americká stanice CNN na věkové složení obyvatel.

Jihokorejci i další asijské populace jsou v průměru mladší než Evropané a mladší jsou také tamní pacienti, kteří tak mají lepší šanci přežít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pacienti leží v přeplněných nemocnicích ve Španělsku na chodbách na zemi.Video: Reuters

Jižní Korea, stejně jako Německo, navíc provádí agresivní testování na koronavirus s cílem včas odhalit potenciální nositele nákazy a zahájit jejich izolaci. Léčbu pak lze zahájit ještě v době, kdy se nemoc nedostala do střední, natož těžké fáze. Německé nemocnice tak nejsou na rozdíl od italských či španělských přetíženy péčí o pacienty v kritickém stavu a nemusí části z nich odmítat péči. Itálie navíc nyní testuje už jen lidi s vážnými příznaky nemoci, kteří jí pak také většinou podlehnou, čímž statistiky smrtnosti rychle rostou.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

CNN dále připomíná, že nemocnice v SRN mají dostatek vyškolených sester, což je velmi důležité zejména při zajišťování intenzivní péče.

Šéf Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler ale varoval, že dlouhodobě nemusí být mezi Itálií a Německem zase tak veliký rozdíl.

Zvlášť když experti očekávají, že epidemie se bude vracet a boj s ní může narazit na řadu překážek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám