Hlavní obsah

Nejvíce pomohlo zavření škol, zavření obchodů vůbec, zjistili němečtí vědci

– Berlín

V boji proti šíření nového typu koronaviru Sars-CoV-2 nejvíce pomohlo uzavření škol a školek a také tvrdé omezení vycházení z domovů, tvrdí ve studii vědci Enzo Weber a Tobias Hartl z Ústavu pro výzkum pracovního trhu (IAB) při univerzitě v Norimberku a Řezně. Pokud se týká uzavření obchodů a restaurací, vliv na zpomalení šíření infekce byl podle nich minimální, píší ve své studii.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uzavření škol a školek zpomalilo růst potvrzených infekcí o 7,9 procentního bodu. Omezení vycházení činilo podle jejich výzkumu pět procentních bodů, zákaz sportovních aktivit na profesionální i rekreační úrovni činil 3,4 procentního bodu. „Tyto dopady jsou statisticky velmi významné,“ píší Weber s Hartlem.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Otevření škol a školek je podle názoru vědců důležité z hlediska sociálního, vzdělávacího a také kvůli pracovnímu trhu. Jen do konce dubna ztratili postižení rodiče 55,8 milionu pracovních dnů v důsledku uzavření všech těchto institucí. „Naše výsledky však ukazují, že pro účinný boj se šířením nákazy bylo uzavření škol a školek ústřední. Totéž platí také pro veřejný prostor v souvislosti s omezením volného pohybu,“ tvrdí Weber a Hartl.

Německo otevírá restaurace: Zákazník na sebe musí nechat telefonní spojení

Koronavirus

Naproti tomu uzavření obchodů, gastronomických zařízení, kadeřnictví a kosmetik mělo podle jejich zjištění minimální dopad. Jejich postupné otevírání, k němuž nyní přistupují všechny spolkové země, by tak podle vědců nemělo vést k významnému zhoršení situace.

„To by mohlo omezit značné ztráty pracovních míst,“ uvedli Weber a Hartl. Velké události, jako jsou sportovní akce, je ale podle jejich názoru nutné stále sledovat. Vzhledem k tomu, že jednotlivé spolkové země přijímaly různá opatření v různou dobu, umožnilo to Weberovi a Hartlovi porovnat jejich dopad.

Německo se chystá otevřít všechny obchody

Koronavirus

Nevýznamný efekt dvojice přisuzuje také uzavření německých hranic, přes které nyní do země mohou jen lidé, kteří k tomu mají „pádný“ důvod, jímž může být například práce.

Na otevírání hranic v posledních dnech tlačí v Německu čím dál tím více politiků. Objevují se také hlasy, aby Německo zrušilo povinnou dvoutýdenní karanténu pro všechny, kdo do země po delším pobytu v zahraničí přijedou.

Reklama

Výběr článků

Načítám