Hlavní obsah

Nejen Česko. Rekordní počty nakažených hlásí značná část Evropy

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku od pátku kvůli šíření koronaviru panují zpřísněné podmínky kvůli rekordním přírůstkům počtu nakažených. Jinak na tom ale nejsou ani další evropské státy. Ačkoli Česko skutečně patří ve vývoji nemoci covid-19 mezi nejhorší, rekordy zaznamenávají i jinde.

Článek

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se za čtvrtek koronavirovou infekcí nakazilo 338 779 lidí na celém světě, což je dosavadní rekord. Evropa za čtvrtek zaznamenala 96 996 nových případů, i to je prozatím rekord.

Podle agentury Reuters, která získala data z oficiálních údajů jednotlivých zemí, se v Evropě za posledních 14 dní epidemiologická situace zlepšila pouze v pěti evropských zemích: Francii, Španělsku, Dánsku, Faerských ostrovech a Monaku.

Co Prymula neřekl: Do obchodů a provozoven maximálně ve dvou

Domácí

V ostatních státech je situace buď neměnná, nebo horší. Hned 25 evropských zemí za poslední dny zaznamenalo buď rekordní čísla nových případů, anebo se tomuto vrcholu alespoň výrazně přiblížilo.

Česko zaznamenalo za čtvrtek 5394 lidí, u kterých se prokázal koronavirus. Je to dosud nejvyšší číslo od začátku epidemie. Nejvíce nově nakažených se ve čtvrtek objevilo ve Velké Británii, a to 17 540.

Epidemiologická situace se horší také v zemích sousedících s Českem. Německo se sice ještě zdaleka nepřiblížilo nejhorším číslům z dubna, přesto tam počet nově nakažených pravidelně stoupá, 4516 infikovaných za čtvrtek je od dubna druhé nejvyšší číslo.

Restauratér: Až 60 procent tržeb a 80 procent spropitného máme po 20:00

Ekonomika

Ještě více nových nakažených než v ČR přibylo ve čtvrtek v Nizozemsku, a to 5831.

Nejvíc od dubna přibylo za den nakažených v Itálii (4458) a v Portugalsku (1278).

Slovensko ve středu poprvé překonalo hranici tisíce nakažených za den, celkem jich bylo 1037. Podobně je na tom také Rakousko, které za poslední týden průměrně zaznamenalo 910 nakažených za den a ve čtvrtek eviduje 1209 nových nakažených, což je situace horší než v době vypuknutí pandemie.

Polsko pak 8. října zaznamenalo 4280 nově infikovaných, což je dosud suverénně nejvyšší číslo v zemi za celou dobu epidemie, a ve stejný den v Polsku zemřelo 75 lidí, taktéž nejvyšší číslo.

Také Chorvatsko zaznamenalo nový rekordní přírůstek nakažených. Země, která má přibližně 4,2 milionu obyvatel, ve čtvrtek oznámila rekordních 542 nových případů nákazy. Od začátku pandemie se tam nakazilo na 19 000 lidí, z nichž 310 zemřelo.

Situace se částečně vymkla kontrole, přiznal Prymula

Koronavirus

Ve smrtnosti na tom v průměru za poslední týden je nejhůře Rusko se 166 zemřelými. Moskva také hlásí denní rekord nových případů, a to 12 126.

Rovněž na Ukrajině přibývá nově nakažených rekordním tempem už třetí den v řadě, naposledy to bylo 5804 případů.

Druhé ve smrtnosti je Španělsko se 110 případy, všechny další evropské země jsou pod stovkou. Ačkoli se zvedají také čísla hospitalizovaných či lidí s vážnějším průběhem nemoci covid-19, stále platí, že u většiny lidí je průběh mírný.

Reklama

Výběr článků

Načítám