Hlavní obsah

Navzdory příznivému vývoji Merkelová odmítá rozvolňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová chce, aby se přísná uzávěra země prodloužila minimálně o měsíc, tedy do 14. března, píše server týdeníku Focus s odkazem na návrh karanténních opatření. Jakékoliv rozvolňování Merkelová striktně odmítá, obává se šíření nakažlivějších mutací koronaviru. O dalším postupu ve vývoji opatření jedná kancléřka s premiéry jednotlivých spolkových zemí.

Foto: Pool, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová

Článek

Prodloužení současného lockdownu navrhuje spolková vláda navzdory příznivému epidemiologickému vývoji. Za posledních 24 hodin přibylo 8072 nových případů koronavirové nákazy a v souvislosti s nákazou zemřelo 813 lidí, což je méně než před týdnem.

Počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní je na hodnotě 68. Celoněmecké sedmidenní reprodukční číslo je nyní na úrovni 0,82. To znamená, že 100 infikovaných v průměru nakazí dalších 82 lidí. Je-li reprodukční číslo delší dobu nižší než jedna, epidemie slábne.

BioNTech rozjel v Marburgu novou výrobu vakcíny

Koronavirus

Premiér Severního Porýní Vestfálska a předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Laschet tlačí na znovuotevření škol, podle něj hrozí dětem fatální důsledky z distančního studia. Pokud se na tom vláda s premiéry dohodne, měl by se odsouhlasit Laschetův plán, že o znovuotevření škol si budou rozhodovat jednotlivé spolkové země.

Kancléřka je ale striktně proti dřívějšímu otevírání škol. „Otevírat školy je příliš nebezpečné. Musíme vyčkat nejméně následující dva týdny,“ řekla Merkelová podle deníku Bild.

Britskou variantou se v německém domově seniorů nakazilo 14 očkovaných

Koronavirus

Kabinet současně navrhuje, aby se změnil limit hodnoty počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel, po kterém se zpřísňují opatření. Návrh počítá, že by se snížil ze současných 50 na 35 na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovacím období.

Návrh závěrečného dokumentu zdůrazňuje, že rychlé proočkování obyvatelstva je klíčovou podmínkou pro normalizaci všedního života a pro návrat k režimu bez epidemických nařízení z doby před pandemií nemoci covid-19.

Scheisse. Německý ministr sepsul Evropskou komisi i dodávky vakcín

Koronavirus

Německo se do karantény uchýlilo v listopadu, od té doby byla opakovaně prodloužena a její podmínky zpřísněny. Vedle škol a školek jsou uzavřené restaurace a obchody neprodávající zboží denní potřeby.

„Zůstává mimořádně důležité, aby lidé nadále omezovali své kontakty a dodržovali koronavirová opatření, aby se zabránilo šíření viru,“ zdůrazňuje se v dokumentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám