Hlavní obsah

BioNTech rozjel v Marburgu novou výrobu vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marburg

Zpráva, na kterou čekalo nejen Německo, ale celá Evropa. Společnost BioNTech rozjela výrobu vakcíny v novém výrobním závodě ve městě Marburg ve spolkové zemi Hesensko na západě Německa. S výrobou se začalo o více než měsíc dříve a výrobní kapacity jsou větší, než se původně plánovalo, napsal server deníku Bild. Dosavadní produkci vakcín z větší části zajišťoval Pfizer, partner BioNTechu.

Foto: Profimedia.cz

Společnost BioNTech rozjela výrobu v hesenském městě Marburg

Článek

Německá vláda upírá k výrobě v Marburgu své naděje, doufá, že by se v zemi mohla na jaře rozjet naplno vakcinace, která v současné době kvůli nedostatku očkovací látky stagnuje.

O přestavbu nevyužívaného závodu farmaceutické společnosti Novartis požádal BioNTech před 2,5 měsíci. Zkušební provoz už byl ukončen a ve středu ráno odstartovala výroba vakcíny.

Produkci ještě musí zkontrolovat EMA

Než se ale najede na plný provoz, bude to ještě nějaký týden trvat. Výrobní zařízení v nové firmě musí totiž schválit Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), protože je to součást procesu schválení vakcíny. Také údaje z první šarže vyrobené v Marburgu se zasílají k posouzení tomuto evropskému orgánu.

BioNTech bude vakcíny vyrábět, ale odběratelům je bude moci předávat až poté, co získá souhlas od agentury EMA. Schválení se očekává na přelomu února a začátku března. První vakcíny vyrobené v Marburgu by se mohly dostat do vakcinačních center počátkem března.

V marburském závodě pracuje 300 lidí, společnost BioNTech zaměstnává 1500 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám