Hlavní obsah

Namadlo pomáhá otevřít dveře předloktím

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi jednoduchý název zvolili pro užitečnou pomůcku v době koronavirové pandemie produktoví designéři Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (FMK UTB). Takzvané „namadlo”, které designéři vymysleli, je v podstatě plastovým nástavcem k madlům na dveřích. Lidé se tak madel nemusejí dotýkat dlaněmi a dveře mohou otevřít jen pomocí předloktí. Nejen v době pandemie koronaviru to může pomoci zabránit přenosu nákazy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Speciální nástavec na kliku umožňuje otevřít dveře bez kontaktu s dlaní.

Článek

„Když se zveřejnila informace, že druhým nejčastějším způsobem nákazy je přenos viru dotykem předmětů, na kterých může „přežít“ i několik hodin, lidé začali eliminovat dotyk klik a madel různými způsoby. Někteří si přetáhli rukáv přes dlaň, jiní si otevírali dveře předloktím,“ vysvětlil původ nápadu vedoucího ateliéru produktového designu FMK UTB ve Zlíně Vladimír Kovařík.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Plastový nástavec vyvinuli s využitím 3D technologií. „Vývoj produktu byl limitován technologií 3D tisku, museli jsme najít správné tloušťky stěn a vhodný typ materiálu, ze kterého se namadlo tiskne. Přes počáteční problémy, kdy nám namadlo praskalo, se nám v poměrně krátké době podařilo vše doladit a dnes máme plně funkční výrobek ve dvou verzích na vodorovné i svislé madlo,“ podotkl Kovařík.

Foto: UTB

Zlínští designéři se snažili přijít na fígl, jak otevřít dveře bez doteku madla dlaní. Vymysleli takzvané „namadlo“

Namadlo lze velmi jednoduše upevnit stahovacími páskami na madlo dveří. Ten, kdo vstupuje, pak vůbec nepoužije dlaň ani prsty. Jednoduše tahem předloktí dveře otevře.

Plzeňská univerzita tiskne štíty pro zaměstnance městských organizací

Koronavirus

Autoři nápadu dají tisková data volně k dispozici veřejnosti. „Díky nim si může každý tuto drobnou pomůcku sám vyrobit. Stačí k tomu 3D tiskárna. Pokud ji doma zájemce nemá, může využít komerčních služeb 3D tisku. Odkaz ke stažení dat bude v nejbližší době na webových stránkách zlínské univerzity,“ upřesnila mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám