Hlavní obsah

Nadvláda omikronu v grafech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakažlivější varianta koronaviru omikron převzala prim napříč Evropou. V některých zemích začala být dominantní už v období kolem Vánoc loňského roku. Ze statistik jednotlivých států vyplývá, že nakažených často přibývá, ale počty hospitalizací a vážných případů nestoupají tak dramaticky jako v předchozích vlnách.

Článek

Ve Francii začal být omikron dominantní variantou na Silvestra, kdy tvořil 62,4 procenta případů, o týden dříve to bylo jen 15 procent a nyní se tato statistika pohybuje na 97 procentech.

Země se aktuálně potýká s pátou vlnou pandemie, a ačkoli čísla nakažených rychle rostou, v úterý dokonce na rekordních 464 769 případů za den, počet pacientů s vážným průběhem na JIP je podstatně nižší než v březnu a dubnu 2020. Jejich počet v úterý klesl o 32 na 3881.

Proočkovanost ve Francii je 75procentní.

V Itálii začal být omikron dominantní variantou 3. ledna letošního roku, kdy tvořil 81 procent všech nových případů. V úterý země zaznamenala rekordní počet 434 obětí za jediný den a také přes čtvrt milionu nakažených.

Obsazenost nemocnic covidovými pacienty je však v kritických regionech, které Itálie označuje červeně, stabilní, případně dokonce klesá. Agentura ANSA ale upozornila, že tento ukazatel naopak stoupá v oblastech, které jsou označeny jinou barvou.

Nejhorší je situace v oblasti Liguria sousedící s monackým knížectvím, kde jsou přitom nemocnice zaplněny jen ze 40 procent. Proočkovanost v Itálii je pak 76 procent.

Spojené království začalo omikron řešit jako první, dominantní začal být už 23. prosince. Ještě o tři dny dříve tvořil jen 17 procent nových případů.

Toto úterý zaznamenala Británie 438 úmrtí za den, což bylo nejvyšší číslo za 11 měsíců. Podle BBC je ale zkreslené tím, že bilance má zahrnovat i nakažené, u nichž byla prvotní příčina úmrtí jiná.

Spojené království eviduje nejvíce zemřelých s covidem-19 v celé Evropě a je sedmé na světě. Přestože počty nakažených v posledních týdnech dosahovaly rekordů, rychlé očkování a menší agresivita omikronu se projevily v tom, že počty hospitalizací a úmrtí nerostly tak prudce jako během předchozích vln pandemie.

Velká většina úmrtí v Británii připadá na první rok pandemie. Proočkovanost v zemi je 71 procent.

Sedmidenní průměr nových případů dosáhl vrcholu 5. ledna, od té chvíle klesá.

Rakousko od 1. února zavede jako první evropská země očkovací povinnost pro občany starší 18 let, vynucovat ji začne po přechodné fázi v polovině března a za nedodržení hrozí pokutami až do výše 88 tisíc korun.

Varianta omikronu začala být v Rakousku dominantní po Vánocích, 26. se tak stalo ve Vídni. Od té doby počet nakažených pravidelně stoupá. V pondělí přibylo 16 685 případů za den a celkově se v zemi léčí s covidem-19 v tuto chvíli zhruba 160 tisíc lidí, 831 z nich leží v nemocnicích a 194 na JIP.

Denní počet úmrtí je od té doby stabilní a příliš se nemění. Naposledy přibylo v pondělí 20 zemřelých. Proočkovanost je v Rakousku necelých 72 procent.

Počet nakažených roste také v Německu, kde ve středu poprvé ohlásili přes 100 tisíc případů za jediný den, podle Institutu Roberta Kocha to bylo konkrétně 112 323 případů. Zemřelo navíc 239 lidí. O týden dříve ale bylo sice méně případů (80 430), ale zároveň více úmrtí (384).

Omikron začal být v Německu dominantní variantou teprve 13. ledna, takže se dá předpokládat, že počty nově nakažených budou nadále stoupat. Křivka zemřelých je od té doby ve všedních dnech poměrně stabilní. Proočkovanost je v Německu téměř 73 procent.

Pro srovnání, v Česku za úterý přibyl rekordní počet nově nakažených, a to 28 469, k tomu 3706 bylo reinfekcí. Hospitalizovaných na druhé straně bylo 1635 (včetně reinfikovaných), což je nejnižší počet od začátku ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám