Hlavní obsah

Nákaza v Itálii zřejmě kulminuje

Zhruba měsíc a půl po diagnóze u prvního pacienta vrcholí podle expertů šíření nového typu koronaviru v Itálii. Na jasný sestupný trend co do počtu nakažených si ale bude třeba ještě nějaký týden počkat.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Hospitalizovaným s koronavirem pomáhá v italském Varese robot.

Článek

Jak ve středu upřesnil Angelo Borrelli, šéf italské civilní ochrany, nejde totiž o vrchol jako v případě hory, ale spíše o jakousi plošinu na vrcholku kopce, jejíž velikost (tedy trvání v čase) bude záležet na tom, jak budou dodržována současná omezení. Pokud by se nyní uvolnila, mohlo by to znamenat, že se z pomyslné náhorní roviny stane jen meziplošina, od níž cesta bude znovu stoupat.

Opatrnost je na místě

„Musíme být opatrní, sestup ještě nezačal,“ zdůraznil Borrelli v listu Corriere della Sera. Pokud ale budou Italové nadále dodržovat vládní pokyny, počet nakažených by měl podle odborníků začít jednoznačně (tedy nejen v určitých oblastech) klesat ke konci měsíce.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„(Epidemiologická) křivka naznačuje, že jsme dosáhli plošiny, což znamená, že jsme na vrcholu,“ potvrdil také šéf italského institutu pro zdraví Silvio Brusaferro. Také on ale vyzval Italy, aby dodržovali všechna současná omezení, jen tak podle něj bude pokračovat trend klesajícího počtu nových případů (v procentuálním srovnání).

Prohlásil také, že v sobotu například policie udělila 5000 pokut za porušení omezení vycházení. Bylo mezi nimi i 50 Italů, kteří měli pozitivní test na koronavirus, a měli tedy být v domácí karanténě.

Ministr zdravotnictví Roberto Speranza ve středu potvrdil, že vláda omezení pohybu prodlouží do 13. dubna, což předznamenala už v pondělí.

Hackeři napadli web sociálky

Kabinet zmírnil omezení pohybu, co se týče dětí: ty budou moci na vycházku s jedním z rodičů, ovšem jen v blízkosti bydliště. Dosud ven nesměly.

Neznámí počítačoví hackeři napadli internetový portál italského Národního ústavu sociálního zabezpečení (INPS) a dočasně přerušili jeho provoz. Útoky přišly v době, kdy na internetových stránkách občané začínali žádat o zvláštní sociální příspěvky vyhlášené v souvislosti s pandemií. „(Útoky) pokračovaly také dnes (tj. ve středu), a museli jsme proto stránku uzavřít,“ přiznal šéf INPS Pasquale Tridico.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám