Hlavní obsah

Nákaza na Trutnovsku nepolevuje, umírají i mladší lidé

Právo, Vladislav Prouza, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Covid po prvním týdnu uzavírky kosí na Trutnovsku stále mladší ročníky. Lidé s podezřením na zákeřnou britskou mutaci koronaviru, které dali laboranti přezdívku Brigita, umírají leckdy krátce po hospitalizaci. Královéhradecký kraj pro okres Trutnov opakovaně žádá o další vakcíny.

Článek

Jednou z obětí se koncem ledna stal zaměstnanec trutnovské radnice ve středním věku. Úředník, který vedl střídmý až asketický život, zemřel třetí den po prvních příznacích covidu.

„Krátce před smrtí mi dovezl do Janských Lázní cedulky s označením kulturní památky na zrekonstruovanou nemovitost. Je mi z toho smutno,“ vzpomněl bývalý náměstek královéhradeckého hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Není to legrace, zůstaňte doma, prosí sestra z oddělení, kde se léčí „nejhorší” covidoví pacienti

Koronavirus

Pozitivní skoro každý druhý

Počet pozitivně testovaných lidí na Trutnovsku neklesá. Testy od začátku ledna stále neprojde skoro každý druhý z testovaných. Řada ze šesti set vzorků analyzovaných denně mikrobiologickou laboratoří trutnovské nemocnice nadále vykazuje vyšší pozitivitu, příznak britské mutace.

„Účinnost současných opatření na Trutnovsku nelze s určitostí odhadnout. Situace zatím není příliš optimistická,“ konstatovala mluvčí královéhradeckého zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Trutnovsko je skoro týden obklíčené kordony policistů.

Zástupům nakažených šlo předejít

Zástupům nakažených na Trutnovsku šlo podle odborníků předejít. Vzorky s podezřením na britskou mutaci dovezli zdravotnici z Trutnova do pražské Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění (NRL) 11. ledna s požadavkem prioritní analýzy.

Na chalupě bydlí dlouhodobě, okres opustit nehodlá

Koronavirus

„Několikrát jsme to urgovali. Vysmáli se nám, že kvůli zahlcenosti nemají čas. Výsledky mohly být do týdne. Nakonec jsme na potvrzení enormního výskytu britské mutace, o čemž jsme se dověděli ze stránek Státního zdravotního ústavu (SZÚ), čekali měsíc,“ popsala primářka mikrobiologického oddělení Oblastní nemocnice Trutnov Eva Vítová.

Stanovisko SZÚ, pod který NRL organizačně spadá, se nepodařilo ani po urgencích získat. „Na odpovědi pracujeme,“ sdělila bez bližších podrobností zastupující ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Mohli mít v ruce trumf

Doklad o enormním výskytu britské mutace na Trutnovsku mohl pomoci k prioritnímu přídělu vakcín. „Hasit se má tam, kde to nejvíc hoří,“ konstatoval starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS).

„Prodleva analýzy vzorků z nejpostiženějšího okresu je závažná a těžko pochopitelná. Informaci jsme mohli mít o tři týdny dříve. Hejtman mohl spolu se statistikou o počtu nakažených a přeplněných nemocnicích mít pádnější argument. Dávno mohla začít intenzivnější preventivní vakcinace,“ míní královéhradecký krajský radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (KDK).

Turistika nebo nákupy. Lidé se stále snaží dostat do uzavřených okresů

Krimi

Efektivitu vakcinace dokazují poznatky ze sousedního Libereckého kraje, kde po očkování výrazně klesá množství nakažených v rizikových skupinách. „Věřím, že se to začne brzy projevovat na počtu hospitalizací,“ předjímá liberecký hejtman Martin Půta (SLK).

Kraj žádá pro Trutnovsko vakcíny

Královéhradecký kraj počítá na Trutnovsku s intenzivnější vakcinací, ačkoliv množství obyvatel jednoho z nejpromořenějších okresů Česka nákazou prošlo a mají protilátky.

„Opakovaně žádáme o vakcíny. Argumentem je nárůst nakažených. Očkovat lze efektivně lidi, kteří prodělali covid tak před třemi měsíci. Očkováním, které vykazuje lepší výsledky než pouhé promoření, dosáhneme vyššího množství protilátek,“ tvrdí koordinátor vakcinace v Královéhradeckém kraji profesor Jaroslav Malý.

Podle něj by na Trutnovsku měli být podle metodiky ministerstva zdravotnictví brzy kompletně proočkováni důchodci nad 85 let, zdravotníci, členové složek Integrovaného záchranného systému, ale i učitelé.

„Pokud je naočkujeme nyní, efekt se projeví koncem března, což by bylo fajn. Dostali jsme dávku vakcíny AstraZeneca a žádáme o další plato Pfizeru,“ přiblížil Malý.

Půta: Vládu už o nouzový stav žádat nebudu

Domácí

Obyvatelé Trutnovska ve věku od 70 let mohou přijít na řadu 1. března a šedesátníci o měsíc později. „Většina obyvatel Trutnovska by mohla být proočkována do konce června. Nevíme ale, kolik lidí bude mít o očkování zájem a jaká bude situace na trhu s vakcínami,“ doplnil Fink.

Pro stromy neviděli les

Hygienici se dlouho snažili najít na Trutnovsku ohnisko nákazy. Nakonec se ukázalo, že zřejmě pro stromy neviděli les. Ohniskem byl celý okres Trutnov, kde se nákaza šíří hlavně ve fabrikách a nemocnicích.

„Přesně tak. Hledali jednotlivá ohniska a ohniskem v podstatě byl celý okres, kde to bylo dávno rozjeté,“ podotkl Fink. „Takhle to říci nelze. Bez komentáře,“ reagovala mluvčí královéhradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám