Hlavní obsah

Půta: Vládu už o nouzový stav žádat nebudu

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) v rozhovoru pro Právo připustil, že víkendová jednání s vládou o nouzovém stavu nebyla z jeho pohledu příliš úspěšná.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Článek

Hejtmani se domluvili s vládou na vyhlášení nového nouzového stavu. Podle vás ale jednání nebyla úspěšná. Proč?

Vládě jsme na jednáních vysvětlovali, že by bylo namístě některá z opatření upravit, například otevřít všechny obchody a nebýt v nelogickém stavu, kdy jsou otevřené velké hypermarkety a zavřené malé obchůdky. Úplně stejné to je se službami.

Není možné si myslet, že když část opatření a restrikcí nefunguje, tak že tím, že je zpřísním nebo prodloužím, začnou fungovat

Vláda nepochopila situaci v zemi. Není možné si myslet, že když část opatření a restrikcí nefunguje, tak že tím, že je zpřísním nebo prodloužím, začnou fungovat. Ony nebudou fungovat, protože už jim část lidí nevěří. Vládě jsme to vysvětlovali, nic se v tomto směru nezměnilo, proto jednání nepovažuji za příliš úspěšné a podruhé už o prodloužení nouzového stavu žádat nebudu.

Proč si kraje nevystačily jen se stavem nebezpečí, ale dohodly si nouzový stav?

Nouzový stav je významně silnější právní nástroj. Já jsem se obával toho, že se opatření během víkendu nedomluví všude stejně. Že nakonec někde nouzový stav bude a jinde ne, protože někteří kolegové byli odhodlaní o něj požádat bez ohledu na to, co udělají ostatní. Chaos by byl příliš velký a mohlo by se stát, že někteří provozovatelé se pokusí otevřít hospody a jiná zařízení, která ještě budou muset být nějakou dobu zavřená.

Kobylí hlavo. Hejtmani čelí kvůli nouzovému stavu výhrůžkám

Domácí

Dostáváte proto výhrůžky? Jsou tak vážné, že byste musel požádat o ochranku?

Jsou to zoufalé výkřiky lidí, kteří už nevědí kudy kam. Mám pro ně do jisté míry pochopení. Řada lidí je v situaci, kdy nevědí, zda budou schopni platit své závazky a starat se o rodiny. Nemyslím si, že by to bylo na ochranku. U některých si nechám odstup a zvážím, jestli je odnesu na policii. Na slušné reakce se snažím odpovědět. S neslušnými ztrácet čas nebudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám