Hlavní obsah

Náhradní covidová lůžka chystají i v lázních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárůst počtu pacientů s covidem řeší kraje i vyčleněním dalších lůžek v dalších budovách, například těch lázeňských.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na ortopedickém oddělení krnovské nemocnice se starají o pacienty se středně těžkým průběhem onemocnění covid-19.

Článek

Přestože podle posledního vývoje by měla lůžka v jihočeských nemocnicích stačit, Jihočeský kraj vytipoval dalších 783 náhradních lůžek. Ta by měla být připravena v nevyužitých budovách v areálech nemocnic, v krajních případech ve sportovní hale, ale například také v lázních v Třeboni na Jindřichohradecku, Vráži na Písecku a Bechyni na Táborsku.

„Mluvili jsme o tom s hejtmanem a v případě potřeby bychom mohli poskytnout až šedesát lůžek,“ sdělil Právu jednatel Lázní Třeboň a starosta Třeboně Jan Váňa (ODS). Podle něho nebude takový problém připravit pokoje pro jednotlivé pacienty.

Scházejí sestřičky

„Samozřejmě že veškeré zázemí v lázních pro takové pa­cienty máme, problém by byl se zdravotními sestrami, které u nás nejsou,“ vysvětloval Váňa. Doplnil, že počet lůžek je omezený i vzhledem k tomu, že lůžka pro pacienty s covidem by musela být striktně oddělená od lázeňských hostů. Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) doplnil, že v lázeňských objektech by mohlo být celkem až dvě stě náhradních lůžek.

Stovku standardních covidových lůžek mohou do týdne v případě nutnosti nabídnout Státní léčebné lázně (SLL) v krkonošských Janských Lázních.

Brity straší přízrak zmutovaného viru z Dánska, zavádějí opatření

Koronavirus

„Aktuálně jich máme třicet, z nichž bylo včera obsazených šest,“ řekl ředitel janskolázeňských SLL Martin Voženílek. Covidová lůžka v lázních obsadili klienti, u nichž minulý víkend testy PCR diagnostikovaly nákazu.

„Nakažených byla polovina z celkem stovky klientů. Většina šla do domácího ošetřování. Zbytek nemocných zůstal u nás ve speciálním izolovaném oddělení. Potřeba umístění pacientů s covidem z jiných zdravotnických zařízení zatím nenastala,“ podotkl Voženílek.

„Karlovarský kraj splnil svoji povinnost a vyčlenil lůžka mimo nemocnice v kraji, kde je zabezpečena péče o covid pozitivní pacienty,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková. „Například jsme vyjednali s poskytovateli lázeňské péče, že počítají s vyčleněním kapacity v lázeňských zařízeních. Jedná se o devět největších poskytovatelů této péče v regionu,“ dodala Pavlíková.

Ve středních Čechách se lázně zatím příliš do péče nezapojují. „Výzvu nebo nařízení od kraje jsme zatím žádnou nedostali, žádný převoz pacienta k nám se zatím nerealizoval. Řeší se to na celostátní úrovni, za jakých podmínek a jaké pa­cienty by k nám měli převážet,“ řekl Právu generální ředitel Lázní Poděbrady Petr Valenta.

Někde běžný provoz

Lázně podle něj stále nabízejí běžnou lázeňskou péči svým klientům. Lázně by sice mohly poskytnout teoreticky stovky lůžek, ale kromě personálu by se muselo zajistit také například oddělení prostor od ostatních klientů, zdravotnický personál a další vybavení.

Problémy kolem plošného testování na Slovensku: Smrt při čekání na odběr, opilý lékař

Koronavirus

V Moravskoslezském kraji je lůžek pro covidové pacienty stále dost, volná mohou být lůžka nejen v nemocnicích, ale např. v rehabilitačním ústavu v Hrabyni nebo v lázních v Karlově Studánce, což představuje dokonce až 700 lůžek.

„Pomoc nabízely i Lázně Darkov, takže nejsme v situaci, že bychom neměli lůžka. Polní nemocnice tedy představuje možnost, která by v našem kraji neměla nastat,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Do Konstantinových Lázní, jediných v Plzeňském kraji, pacienti s covidem nedorazí. „Jednalo se o tom, ale není možné tam zajistit potřebný personál,“ vysvětlila krajská radní Milena Stárková (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám