Hlavní obsah

Náchodští zdravotníci očkují jako o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchod

Lídrem ve vakcinaci proti covidu-19, přestože nejde o závod, nýbrž službu, která může zachraňovat život, je ve východních Čechách nemocnice v Náchodě. Náchodští zdravotníci denně naočkují tisícovku lidí, což představuje ideální kapacitu tamního vakcinačního centra.

Rychlost získání termínu vakcinace v Náchodě láká zájemce z celého kraje.Video: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Máme vyzkoušené, že víc zájemců o vakcinaci by zaběhnutý systém zahlcovalo a vznikaly by prostoje. Takto to jede doslova jako na drátku. Dali jsme hlavy dohromady, vymysleli a odzkoušeli nejoptimálnější způsob očkování,“ uvedla náchodská koordinátorka vakcinace Petra Havrdová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Náchodští zdravotníci denně oočkují tisícovku lidí

„Všechna očkovací centra při pěti krajských nemocnicích nyní dohromady naočkují okolo tří tisíc lidí denně,“ uvedla mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Objednají se k očkování, a pak jdou jinam, zlobí se praktici. A vyhazují prošlé vakcíny

Domácí

Vakcinaci v Náchodě, kde doposud platí nejkratší objednávací lhůty v královéhradeckých centrech, vyhledávají zájemci z širokého okolí. Zbytek krajských očkovacích center včetně královéhradecké Fakultní nemocnice aktuálně nabízí čtrnáctidenní až měsíční čekací lhůtu.

„Zaregistrovala jsem se v pondělní dopoledne a termín vakcinace jsem dostala na páteční dopoledne. Nic rychlejšího jsme v celém kraji s matkou nenašli. A to jsme obvolali úplně všechno. Náchodští zdravotníci navíc očkují vakcínou Pfizer/BioNTech, kterou preferujeme,“ přiznala 22letá Nicole Budziková.

Covidové pasy: Jak a kde získat certifikát o očkování, testech či prodělání nemoci

Domácí

Studentka z Hradce Králové se od příjezdu do náchodské nemocnice po vpich jehly do levého ramene prakticky nezastavila. Proces vakcinace trval s patnáctiminutovou rekonvalescencí v rekonvalescenčním stanu u centra pouhých dvacet minut.

„Překvapila mě rychlost a profesionalita, s jakou všechno probíhalo. Portýr nás hned navedl na parkovací místo a ke dveřím centra, kde se odehrála jakási rychlá vstupní kontrola. Okamžitě následoval krátký pohovor s lékařem u stolku na chodbě a příjem v jednom ze tří vakcinačních míst, kde se očkovaní střídají minutu po minutě,“ popsal v pátek další z vakcinovaných pacientů.

Dušek: Máme až devět okresů, které jsou potenciálně rizikové

Domácí

Systém vakcinace v Náchodě ladí od letošního ledna, kdy očkování proti covidu začalo. Náchodské centrum jede každodenně od sedmi ráno do půl čtvrté odpoledne. Personál se střídá podle aktuálního množství vakcinovaných. Sestry a lékaři z jiných oddělení si nastavují směny kvůli přesčasu v očkovacím centru.

„Už se nám o tom i zdá. Musíme ale využít okamžik, kdy jsou vakcíny,“ podotkla jedna ze zdravotnic.

„Pojedeme v současném režimu, dokud to bude situace vyžadovat. Běží to hladce bez zádrhelů. Vážnější problém jsme tady neměli od lednového začátku vakcinace,“ dodala Havrdová.

Reklama

Výběr článků

Načítám