Hlavní obsah

Na východním Slovensku se bojí rozšíření koronaviru. Kvůli rodinám vracejícím se z Británie

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Města a obce na východním Slovensku mají obavy z návratu rodin z Velké Británie, jsou mezi nimi infikovaní koronavirem. Do města Spišské Podhradí se například vrátila jedna rodina a všech pět členů bylo pozitivních na covid-19. Celá rodina je nyní v karanténě.

Foto: město Gelnice

Na Slovensku kvůli koronaviru v dubnu uzavřeli několik romských osad

Článek

Z druhé rodiny, která se vrátila z anglického Sheffieldu, je zatím pozitivní matka a výsledky testů dalších tří členů rodiny ještě nebyly vyhodnoceny. Primátor města Spišské Podhradí Michal Kapusta potvrdil, že z Anglie se zatím vrátilo několik desítek lidí.

Do města se údajně plánuje vrátit celkem sto až sto padesát lidí z Anglie. Město proto zvažuje, že požádá o pomoc armádu. Právě vojenští lékaři zabezpečovali na začátku pandemie testování obyvatelů několika romských osad na východním Slovensku.

Na Slovensku je v karanténě jedna romská osada

Koronavirus

„Jsou takoví, kteří přijedou s negativním covid pasem, předloží ho na hygieně a za pět dní se dají opět testovat. Ale jsou i takoví, kteří tvrdí, že si covid pas zapomněli v Sheffieldu nebo jim ho vzali na hranicích v Německu,“ řekl televizi Markíza primátor města Spišské Podhradí.

V souvislosti s pozitivními případy koronaviru ve městě zasedal krizový štáb. „Pokud se do města vrátí dalších sto lidí, už to sami nezvládneme. Budeme potřebovat navýšit počet policistů, popřípadě přítomnost armády,“ neskrývá obavy primátor.

Jeden z navrátilců webu sme.sk řekl, že z Velké Británie projeli Francií, Německem a Českou republiku a nikdo je nekontroloval. Slováci se z Velké Británie vracejí i do dalších slovenských měst a obcí.

Nové případy nákazy koronavirem hlásí i město Čadca na severu Slovenska nedaleko hranic s Českou republikou. Krizový štáb zde doporučil uzavřít čtyři školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám