Hlavní obsah

Na testy se zase stojí fronty. Chodí i očkovaní

Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o testování na covid-19, které je stále zdarma, roste a před testovacími stany i v laboratořích v Česku se v posledních dnech znovu tvoří fronty. Lidé se nechávají testovat, když dostanou rýmu a chtějí mít jistotu, že to není covid, nebo když cestují a potřebují negativní test. A testovat se chodí i očkovaní.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zájem o antigenní i PCR testy bývá největší v pátek, kdy se počty provedených antigenních testů pohybují nad 75 tisíci v celé zemi, přesnější PCR testy pak mezi 25 a 30 tisíci denně. Na ty chodí lidé právě v závěru týdne.

„Víme z dostupných dat ÚZIS, že počet vyšetření roste. U nás zatím není objem vzorků tak významný, protože se k nám dostávají výhradně pozitivní nálezy a s lehkým zpožděním, takže předpokládáme, že se to výrazněji projeví až v následujících týdnech,“ řekla Právu mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Německo ruší bezplatné testy na koronavirus

Koronavirus

Lidé, které Právo oslovilo během čekání na testování v Praze v Sokolovské ulici, měli často jen mírné příznaky rýmy, přesto se báli, zda to není covid, a to i ti, kteří měli ukončené očkování. Například muž středního věku, jenž pociťoval šimrání v nose, chtěl mít jistotu, že je zdravý kvůli svým malým dětem, které nemohou být očkovány.

Mladá žena se zase chystala na cestu do Kanady. „Očkování jsem měla dokončené ještě před začátkem léta. Nicméně už v srpnu při cestě do Thajska jsem se i tak musela nechat testovat, což se opakovalo dokonce i po příletu a šestý den pobytu,” vysvětlila Kristýna z Prahy.

Dušek: Testování očkovaných není na stole

Domácí

„Nyní se 7. září otevřela možnost pro Evropany vstupu do Kanady, kde jsou také hodně přísní. Jednak musím být očkovaná a při příletu se ještě musím prokázat PCR testem ne starším než 72 hodin. A ještě si navíc stáhnout místní aplikaci, kdyby mě chtěla následně kontaktovat jejich hygiena,“ dodala.

Kdo vyrazí na dovolenou třeba na jih Evropy, může počítat s tím, že země vesměs akceptují 270 dnů od dokončené vakcinace. Pro očkované na přelomu roku to ale znamená mít testy pro prokázání bezinfekčnosti.

Firmy platí za PCR test

Konec prázdnin a dovolených sice nepřinesl povinné testování ve firmách, ale zaměstnavatelé se často rozhodli vzít starost o případné šíření nákazy sami na sebe.

„V naší laboratoři zaznamenáváme zvýšený zájem o PCR testování zejména ze strany firem. Pro ně nabízíme pravidelné testování jednou týdně ultracitlivými a cenově dostupnými PCR testy ze slin,“ řekl Právu Václav Navrátil, vědecký ředitel Diana Biotechnologies, laboratoře s nejvyšší testovací kapacitou v Česku. Tyto testy vyjdou zhruba na 350 korun.

Testy si zatím nechte, radí školám ministerstvo

Domácí

„Epidemie covidu opět nabývá na síle. Naše laboratoř za poslední dva měsíce zaznamenala až trojnásobný nárůst pozitivních případů. Pro každý vzorek vyhodnocujeme několik nejdůležitějších mutací a celé léto pozorujeme, že prakticky všechny vzorky odpovídají variantě delta a jejím subvariantám. V tuto chvíli tak nevidíme šíření nějaké zcela nové varianty,“ doplnil zakladatel Diana Biotechnologies.

Ta byla průkopníkem diskriminačního PCR a jako první dokázala zachytit a sledovat šíření britské varianty v Česku. Všechny laboratoře nyní počítají s tím, že jim práce přibude.

Anketa

Chodíte stále na koronavirové testování?
Ano, kvůli cestování a kultuře.
5,8 %
Ano, kvůli práci nebo rodině.
4,6 %
Ano, z jiného důvodu.
3,9 %
Už ne, jsem očkovaný/á.
60,4 %
Ne, z jiného důvodu.
25,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9257 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám