Hlavní obsah

Na farmářských trzích o dost podražili

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmdesátiletý Ladislav Souček z Hrdějovic na Českobudějovicku jezdí už třicet let se svými domácími produkty na sobotní farmářské trhy na Piaristické náměstí v Českých Budějovicích. Uprostřed náměstí má postavený malý rozkládací stolek a u něj klec, v níž pobíhá bílý králík jménem „vlez mi na záda“.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

I přes vyšší ceny farmářské trhy v Českých Budějovicích přilákaly desítky nakupujících.

Článek

Lidé se u seniora, který má na obličeji respirátor, zastavují a kupují hlavně med, medovinu, čerstvě natrhanou petržel, bylinky i konvalinky. Sklenice medu stojí necelých dvě stě korun, svazek bylinek dvacet korun. Jako jeden z mála na trhu nezdražil.

„Na trhy jsem začal jezdit hned po revoluci a zvykl jsem si na to, že každou sobotu brzy ráno vstávám, natrhám čerstvé bylinky, květiny a jedu autem, ve kterém mi společnost dělá králík. Lidé na trhy chodí, i když jsem si myslel, že nebudou, protože kvůli pandemii budou bez peněz. Pozoruji ale, že ubývá trhovců a někteří mají zboží o dost dražší,“ řekl prodávají senior.

Pražská tržnice otevřela po měsíci farmářský trh

Domácí

U některých prodejců stál uplynulou sobotu kilogram rajských jablek sto třicet korun, kedlubna dvacet korun a cibulový chléb osmdesát pět korun. A nejlevnější nebyly ani různé sazenice.

„Na trhy chodím pravidelně už několik let. Kde jsou ty časy, kdy jsem si tu koupila sazenici rajčat za pár korun, dneska stojí jeden keřík dvacet pět korun. A drahá jsou i jablka. Viděla jsem tu kilogram asi za šedesát korun a česnek za sto padesát,“ reagovala na dotaz o zdražení Ivana Melicharová z Českých Budějovic.

Přehledně: Co se 25. května otevírá a za jakých podmínek

Domácí

Prodejci ale argumentují tím, že za kvalitu se zkrátka platí. Letos navíc museli zdražit i kvůli koronaviru. „Doba je zlá, musel jsem své produkty o pár korun zdražit. Pěstuji sezonní zeleninu, je vždy čerstvá a bez chemie. Vracejí se za mnou zákazníci, to znamená, že jsou spokojení a vyšší cena jim nějak zásadně nevadí,“ řekl jeden z prodejců zeleniny, který nechtěl být jmenován.

Přiznal ale, že lidé letos nenakupují ve velkém. „Je pravda, že si letos lidé nekupují například dva kilogramy rajských či deset kilogramů brambor. Spíš kupují na kusy,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám