Hlavní obsah

Méně pasažérů a vyšší ceny. Létání se po pandemii promění

Novinky, mšv

Letecký průmysl je kvůli pandemii nového koronaviru jedním z nejhůře postižených odvětví. Až se situace ve světě uklidní a začne se opět cestovat, budou si muset lidé zřejmě zvyknout na poněkud odlišný model než dosud. Podle Mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA) bude snížena kapacita letadel, a naopak navýšeny ceny letenek, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aerolinky budou mít v letadlech k dispozici samozřejmě stále stejný počet míst, jen je nebudou kvůli sociálnímu odstupu všechna obsazovat. „Pokud bude tento krok vyžadován úřady pro civilní letectví a institucemi zabývajícími se zdravím, jedno sedadlo v každé řadě bude vypuštěno,“ uvedl šéf asociace IATA Alexandre de Juniac s tím, že se tyto změny dotknou krátkých letů.

Například v letadle společnosti Ryanair, které obvykle pojme 189 cestujících, bude moci být jen 126 lidí — v případě, že zůstanou všechna prostřední sedadla prázdná. „Jde o velmi razantní proměnu obchodního modelu těch společností, které krátké lety provozují,“ dodal de Juniac.

Letecká doprava čelí největšímu poklesu v poptávce od 11. září

Cestování

Pokud budou aerolinky skutečně nuceny o třetinu osekat množství cestujících na jednom letu, promítne se to samozřejmě na cenách letenek, které by mohly vzrůst až o 50 procent. Konkrétní zdražení se ale bude odvíjet od nabídky a poptávky.

Americký dopravce Alaska Airlines už se snižováním kapacit započal. Ve větších letadlech zůstanou prázdná prostřední místa, v menších strojích zase sedadla u uličky. „Pokud budete nespokojeni se vzdáleností, která vás dělí od ostatních, přebukujeme vás na jiný let nebo nabídneme refundaci,“ dodaly aerolinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám