Hlavní obsah

Studie kolektivní imunity: Protilátky na koronavirus nemá téměř nikdo

Česká populace byla zasažena novým typem koronaviru poměrně málo, jedná se maximálně o tři procenta lidí v závislosti na lokalitě. O výsledcích zjišťování kolektivní imunity ve středu ráno informoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek nejprve v rozhovoru pro Radiožurnál a později na tiskové konferenci.

Záznam: TK ministerstva zdravotnictvíVideo: Novinky

 
Článek

Studie kolektivní imunity se zabývala zjišťováním množstvím protilátek, jež v těle vzniknou po styku s koronavirem, odhalila mezi 26 549 testovanými 107 pozitivních na covid-19. Nejméně pozitivních na 100 000 lidí bylo v Brně, nejvíc na Litovelsku.

Ani v nejvíce zatížených lokalitách nedosahuje hodnoty pěti procent testovaných. V Praze, Brně a Litoměřicích je méně než 0,6 procenta. Vyplývá to z prezentace k tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví a organizátorů studie.

„Pozitivita protilátek se pohybuje v intervalu od nuly do tří procent v závislosti na lokalitě,“ uvedl Dušek. Podle něj je to důsledek toho, že „jsme na tu brzdu šlápli velmi brzy“.

Při druhé vlně bude odolnost snížená

"Hlavní závěr studie je, že stupeň imunizace české společnosti je velmi nízký. Pohybuje se kolem jednotek promile," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle prvních odhadů se ukázalo, že lidí bez příznaků je asi 27 až 38 procent.

„Na jednoho pozitivně diagnostikovaného bylo tehdy 2,25 člověka, který byl nakažený, ale nevěděl o tom,” upřesnil Dušek.

Podle ministra zdravotnictví tak není důvod měnit nastavený plán rozvolňování, ale je potřeba chránit rizikové skupiny. Zaměřit se je podle něj nutné na lokální ohniska nákazy, například Chebsko nebo v posledních dnech Prahu. "Nemáme už plošný problém, ale musíme ho řešit lokálně," dodal.

„Stávající populace je imunologicky naivní, je třeba dbát na to, že kdyby přišla na podzim druhá vlna, musíme počítat se sníženou odolností populace jako takové,“ pokračoval.

Reprodukční číslo: 0,7

Dušek představil i aktuální situaci v České republice. Podle něho klesá podíl i počet nakažených. „Dostáváme se téměř pod 0,5 procenta. Epidemie se nešíří, globálně je ale v útlumu,” uvedl Dušek.

Kleslo podle něj také reprodukční číslo, a to na 0,7. „Jedinec tak dokáže nakazit méně než jednoho dalšího člověka,“ vysvětlil Dušek. Výrazně podle něho stoupá i počet lidí, kteří se z nemoci uzdravili. Osmdesát procent lidí prodělává nemoc pouze s lehkými či žádnými symptomy.

Dušek ale upozornil, že příznivá epidemiologická situace se do budoucna těžko modeluje. "Existuje informační systém, který hlídá, jestli se situace někam neohýbá, nějakým nežádoucím vývojem," uvedl. Nejdůležitější je podle něho přitom reagovat rychle na změnu.

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ve středu také upozornil, že v některých regionech je nyní vyšší riziko nákazy než v Praze. Upozornil například na situaci v Chebu.

Na Chebsku počet nakažených stále roste, chce to cílený zásah, říká Dušek

Koronavirus

Počet vyléčených z nemoci covid-19 v ČR přesáhl čtyřtisícovou hranici, je jich 4006. V úterý ale také přibylo 77 nových případů nákazy, což je nejvíce za posledních pět dní. Celkem eviduje ministerstvo zdravotnictví 7896 nakažených. Počet úmrtí s covidem-19 se od úterního podvečera zvýšil o tři na 257. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva k dnešním 00:30.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám