Hlavní obsah

Manu Dibango je mrtev. Koronavirus kosí i mezi hudebníky

Právo, Jaroslav Špulák

Populární zpěvák a saxofonista kamerunského původu Manu Dibango zemřel v úterý ve věku 86 let v Paříži. Podlehl infekční nemoci COVID-19 vyvolané novým koronavirem. Ve Francii prožil velkou část svého života.

Foto: ČTK

Manu Dibango svůj boj prohrál.

Článek

Že se nakazil koronavirem, zveřejnil na své facebookové stránce 18. března. Jeho příbuzní oznámili, že hudebníkův pohřeb se uskuteční v rodinném kruhu. Akce, na které jeho dílo budou moci uctít přátelé a fanoušci, se bude konat hned, jak to bude možné.

Dibango přitom není jediný muzikant, který podlehl koronaviru. Konžský zpěvák a skladatel Aurlus Mabélé skonal 19. března v jedné pařížské nemocnici ve věku 67 let. Podle informací přátel stál i za jeho odchodem koronavirus. Během své hudební kariéry prodal na 25 milionů desek a podařilo se mu konžskou hudbu proslavit ve světě.

Jedním z prvních umělců, kteří podlehli šířícímu se viru, byl argentinský trumpetista Marcelo Peralta. Devětapadesátiletý jazzman skonal v jedné z madridských nemocnic 10. března. Byl zakladatelem jazzové kapely Marcelo Peralta Quartet a byl také součástí Zas! Tria.

Mezi hudebníky, kteří oznámili, že jsou nakaženi koronavirem, je devětasedmdesátiletý španělský pěvec Plácido Domingo. „Měl jsem příznaky, horečku a kašel. Nechal jsem se testovat a výsledek byl pozitivní,“ uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Španělský operní pěvec a dirigent Plácido Domingo v Praze na tiskové konferenci k světové operní soutěži Operalia 2019.

Před několika dny oznámila nakažení koronavirem devatenáctiletá americká zpěvačka, skladatelka a modelka Charlotte Lawrenceová. „Budu naprosto v pořádku,“ ubezpečila jedním dechem příznivce.

Mezi nakaženými je rovněž devětadvacetiletý americký hudební producent Andrew Watt, který stojí za posledním albem Ozzyho Osbourna a patří k nejbližším spolupracovníkům rapera Posta Maloneho. Původně mu prý diagnostikovali chřipku, koronavirus až ve druhé fázi.

Nemocný je i osmapadesátiletý klávesista skupiny Bon Jovi David Bryan. O víkendu ale na svém instagramovém účtu sdělil, že se cítí každý den lépe. Nemoc oznámili též třiašedesátiletá americká gospelová zpěvačka Sandy Pattiová, pětadvacetiletá australská zpěvačka Thelma Plumová, šestapadesátiletý portugalský zpěvák Tonny Carreira či sedmapadesátiletý americký zpěvák Chuck Billy, jenž stojí v čele thrashmetalové kapely Testament.

Hvězda světové opery Plácido Domingo se nakazil koronavirem

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám