Hlavní obsah

Letiště Praha začne propouštět, o práci přijdou stovky lidí

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Koronavirová situace se dotkla pracovního života většiny obyvatel České republiky. Mnoho lidí přišlo o práci, někteří pracují v jiném režimu, než byli zvyklí. K propouštění přistoupilo i Letiště Václava Havla Praha, o práci tu přijde 450 zaměstnanců.

Foto: Letiště Praha

Odbavovací hala Letiště Praha Terminál 2

Článek

„K 1. 5. 2020 letiště začíná propouštět zaměstnance. Koronavirus má takový dopad, že se vše vrátí do normálu hrubým odhadem v roce 2023,“ řekl Novinkám zaměstnanec, který si nepřál být jmenován.

Vzhledem k tomu, že prostory letiště zejí prázdnotou, odbavují se pouze cargo lety se zdravotnickým materiálem, repatriační lety a dvě pravidelné linky do Sofie a Minsku, není pro všech 2900 stálých zaměstnanců uplatnění.

Propad odbavených letů

„Bohužel se redukce zaměstnanců nevyhnula ani pražskému letišti, které v březnu odbavilo o přibližně 65 % cestujících méně než ve stejném období minulého roku. Propad bude pokračovat také v dubnu, kdy by provoz na letišti měl klesnout dokonce na méně než desetinu běžného provozu,” vysvětlil mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň s tím, že počet zaměstnanců je nastaven na 18 milionů odbavených cestujících ročně, což je přibližně loňská úroveň provozu.

Podniky zvažují hromadné propouštění, tvrdí šéf odborů

Domácí

„S ohledem na stávající bezprecedentní situaci však této hodnoty dosáhneme podle všech dostupných prognóz znovu nejdříve za tři roky. Z toho důvodu musíme přistoupit k redukci pracovních pozic tak, aby jejich počet odpovídal očekávanému reálnému provozu v následujících letech. Podle aktuálních prognóz plánujeme v tuto chvíli provoz letiště na 10 milionů odbavených cestujících v příštím roce,“ dodal Pacvoň s tím, že odhady budoucího provozu letiště se však ještě mohou měnit podle aktuálního vývoje.

Propouštět se bude v květnu

Rozhodnutí snížit počet pracovních míst předcházelo snižování provozních a administrativních nákladů napříč celou společností Letiště Praha. V rámci úspor došlo také k okamžitému provoznímu útlumu přímo na terminálech, kdy byl přerušen provoz části zdejší infrastruktury.

To ale s ohledem na vývoj nestačilo. „Snižování počtu pracovních míst proběhne v souladu se zákoníkem práce a kolektivní smlouvou. K redukci pracovních pozic bude docházet postupně od konce května 2020 a pokračovat bude v následujících přibližně třech měsících,“ řekl mluvčí.

Ruzyňské letiště odbavilo o 65 procent méně cestujících

Koronavirus

O práci má celkově přijít 450 zaměstnanců letiště.

Kdy se začne létat

Z pohledu obnovy leteckých spojení je prvním krokem uvolňování podmínek pro vycestování. „Nyní záleží především na tom, jak se bude vyvíjet poptávka samotných cestujících po létání a jak rychle letecké společnosti projeví zájem opět létat z Prahy a do Prahy. Pokud bude zájem, jsme připraveni jejich lety začít odbavovat v podstatě okamžitě,“ dodal Roman Pacvoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám