Hlavní obsah

Lékař z Motola: Vážně nemocné děti mají šanci se po covidu zcela vyléčit

Fakultní nemocnice Motol v Praze za poslední tři měsíce přijala 21 dětí na jednotku intenzivní péče s multisystémovým zánětlivým syndromem, který sužuje nejčastěji školáky po nakažení koronavirem. Všechny děti mají šanci se zcela zotavit, řekl Právu profesor a přednosta Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jan Lebl.

Foto: 2. LF UK

Přednosta Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jan Lebl

Článek

Jak se syndrom projevuje?

Všechny děti s PIMS-TS mají horečku, která trvá alespoň tři dny. Často se objeví kožní vyrážka na dlaních, na chodidlech, někdy i na trupu. Některé děti mají zduřelá a zarudlá oční víčka. Někdy jsou hmatné mízní uzliny. Postupně se projeví slabost, schvácenost, stav dětí se zhoršuje.

Většina dětí s tímto syndromem měla covidové onemocnění s malými nebo s žádnými příznaky.

Podle dosud zveřejněných informací je tento syndrom vzácný, ale vážný a pacienti často končí na JIP. S kolika případy jste se již setkal?

Multisystémový zánětlivý syndrom nazýváme PIMS-TS – je to zkratka anglického označení. Všechny děti s PIMS-TS přesně evidujeme. Minulý víkend jsme přijali na jednotku intenzivní péče dvacáté první takové dítě. Všechny tyto děti u nás byly v posledních třech měsících – první přišlo na konci loňského listopadu

V nemocnicích docházejí volná místa na JIP. Jak je na tom vaše dětské oddělení?

Všechny děti, které potřebují hospitalizaci, dokážeme u nás na Pediatrické klinice v Motole vždycky přijmout. I kdybychom měli přeorganizovat celý provoz kliniky, o vážně nemocné děti se postaráme. Rodiče opravdu nemusejí mít obavy. Pokud je to potřeba, přijímáme i děti z jiných regionů.

Přibývá nakažených rodiček i dětí

Domácí

Státní zdravotní ústav upozornil, že onemocnění může skončit i trvalým poškozením srdce. Jak častý je to jev?

Pro takové tvrzení zatím nemáme dost podkladů. První pacienty, kteří u nás byli na konci listopadu, sledujeme zatím nanejvýš tři měsíce. Zatím to vypadá tak, že i děti, které prošly fází srdečního selhání, mají obdivuhodnou šanci na vyléčení. Všechny takové údaje ale musíme brát jako předběžné – doba sledování je zatím docela krátká.

Vyskytuje se onemocnění i u dětí, které žádné příznaky nemoci covid-19 neměly?

Ano. Většina dětí s tímto syndromem měla covidové onemocnění s malými nebo s žádnými příznaky. Všechny se ale určitě s virem SARS-CoV-2 setkaly. To víme podle výskytu infekce v rodině, ale také podle toho, že děti mají pozitivní protilátky proti SARS-CoV-2.

Jak staré pacienty máte? Mohou mít tento syndrom i dospělí?

PIMS-TS se může projevit kdykoliv v dětství. Měli jsme u nás děti od dvou do patnácti let. Průměrný věk je mezi sedmi a devíti lety. Podle údajů ze světa bylo nejstaršímu pacientovi 21 let. Takže ano, může se objevit ojediněle i u mladých dospělých.

Britská mutace kosí i mladé, zhoršení přichází rychle

Domácí

Proč se u některých dětí syndrom rozvine, u jiných ne?

Nevíme. Většina dětí s PIMS-TS předtím nikdy nebyla vážněji nemocná. Mají zřejmě určitou vrozenou vlohu, kvůli níž jejich imunitní systém zareaguje po setkání s koronavirem bouřlivou imunitní reakcí, která poškozuje vlastní orgány.

Mají děti, u kterých se onemocnění vyskytlo, nějakou jinou chronickou chorobu?

Jen tři z jednadvaceti dětí mají chronickou nemoc – každé z nich ale jinou, takže souvislost je nepravděpodobná.

Je možné děti léčit doma, nebo je nutná hospitalizace?

Každé dítě s PIMS-TS vyžaduje hospitalizaci a intenzivní péči.

Co mají rodiče dělat, pokud mají pocit, že mají jejich děti příznaky?

Tuto nemoc nelze přehlédnout. Děti s PIMS-TS jsou na první pohled nemocné. Rodiče by je měli přivézt přímo do nemocnice. A naopak – čím více o syndromu píší média, tím častěji se také objevují obavy u rodičů, jejichž děti jej určitě nemají. Prvním příznakem je vždycky horečka, která trvá alespoň tři dny. Dítě bez horečky PIMS-TS určitě nemá.

Vakcína proti koronaviru pro děti? Vědci otestují AstraZeneku

Koronavirus

Mohou mít nemocné děti v Motole u sebe doprovod?

Ano. Na naší jednotce intenzivní péče na Pediatrické klinice mohou být s dětmi rodiče. Jen u dětí s nejtěžším průběhem, které přechodně předáváme k podpoře srdce a dýchání na naši Kliniku anesteziologie a resuscitace, nelze přítomnost rodičů zaručit.

Případy PIMS
V zemích EU a v Británii bylo v roce 2020 hlášeno celkem 230 suspektních případů PIMS, včetně dvou úmrtí, jednoho v Británii a jednoho ve Francii. Tyto případy jsou předmětem dalšího šetření.
Zdroj: SZÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám