Hlavní obsah

Přehledně: Kteří pacienti s koronavirem jsou nejvíce ohroženi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští vědci sestavili přehled pacientů, kteří jsou novým typem koronaviru, který způsobuje onemocnění Covid-19, nejvíce ohroženi na životě. Podle jejich výzkumu se jedná o osoby nad 80 let věku s problémy se srdcem.

Foto: David Ryder, Reuters

Transport pacienta v americkém Seattlu

Článek

Výzkum mezi 72 tisíci pacienty ukázal, že v největším nebezpečí jsou ti, kdo kromě Covid-19 trpí ještě dalšími nemocemi. Jejich imunitní systém totiž nápor nemoci nemusí zvládnout. Nejohroženější jsou pacienti se srdečními chorobami, zemřelo jich 10,5 procenta z celkového počtu nakažených. Na druhém místě jsou diabetici (7,3 procenta) a na třetím jsou lidé s chronickým respiračním onemocněním, například astmatem (6,3 procenta). Následují lidé s vysokým krevním tlakem (6 procent), s rakovinou (5,6 procenta). Smrtnost u lidí, kteří zřejmě netrpí žádnou nemocí, je 0,9 procenta.

Smrtnost v důsledku koronaviru ve spojení s jiným onemocněním (v procentech):
Srdeční choroby10,5
Diabetes7,3
Chronické respirační onemocnění6,3
Vysoký krevní tlak6
Rakovina5,6
Bez onemocnění0,9

Světová zdravotnická organizace (WHO) skupinu nejohroženějších osob vyzvala, aby byly zvláště opatrné a vyhýbaly se místům, kde by mohly přijít do kontaktu s nakaženými.

Kvůli koronaviru se zavírají restaurace a obchody s výjimkou lékáren a potravin

Koronavirus

Deník Daily Mail k čínské studii poznamenal, že koronavirem se může nakazit kdokoli, pravděpodobnost úmrtí se však nejvíce týká lidí starších a těch, kteří trpí i dalšími nemocemi. Nákaze však podle deníku, který se odkazuje na svědectví lékařů a rodin pacientů, může podlehnout i ten, kdo se zdá být jinak zdráv.

Smrtnost podle věku (v procentech)
0-9není známo
10-190,2
20-290,2
30-390,2
40-490,4
50-591,3
60-693,5
70-798
8014,8

Hasič z Mariánských Lázní se nakazil, stanice jde do karantény

Koronavirus

Přestože je Covid-19 především respiračním onemocněním a zasahuje hlavně plíce, imunitní systém celého těla je vystaven silnému náporu. Lidé s oslabenou imunitou jsou tak ve větším riziku.

V Česku bylo podle sobotních ranních údajů 150 lidí nakažených koronavirem. Celosvětově se nakazilo přes 145 tisíc lidí, zemřelo 5436. Vyléčilo se přes 72 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám