Hlavní obsah

Krachujících podniků v letošním roce nejspíš přibude

Právo, Jindřich Ginter, Jakub Svoboda

Loňský rok byl navzdory uzávěrám z pohledu bankrotů podniků lepší než ten předchozí. I díky tomu, že firmy mohly požádat o mimořádné moratorium. Některé této možnosti využily, jiné rovnou podaly návrh na insolvenci. Pro letošek se ale očekává více krachů firem. Právu to potvrdila analytička datové společnosti CRIF Věra Kameníčková.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Letos lze očekávat růst počtu bankrotů obchodních společností i fyzických osob podnikatelů,“ řekla Kameníčková.

Vývoj bankrotů podniků v roce 2020 ovlivnilo morato­rium na podávání návrhů na bankrot. Platilo nejprve od dubna do konce prázdnin a potom bylo prodlouženo.

Končí výrobci oděvů i kytar

Podnikatelé a firmy v potížích dostali možnost žádat insolvenční soud o mimořádné moratorium ke své ochraně před věřiteli. Cílem je vyhnout se konkurzu. Firmy mohou po třech měsících požádat o prodloužení moratoria. Podle na podzim přijaté novely insolvenčního řízení lze u insolvenčního soudu podat návrh na mimořádné moratorium do 30. června.

Česko vyhlíží nejvyšší počet zaniklých firem v historii

Ekonomika

Například oděvní značka Pietro Filipi možnost mimořádného moratoria nevyužila a byl podán rovnou návrh na zahájení insolvenčního řízení.

„Je možné, že to bylo právě z důvodu, kdy by ani tento institut společnosti přechodně nepomohl,“ míní právník Bořivoj Líbal z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr.

Pietro Filipi stejně jako další oděvní firmy výrazně zasáhla koronakrize, nucené uzavření obchodů a následný prudký propad tržeb. Značka však měla finanční problémy již před začátkem pandemie.

Kožešnická firma Kara Trutnov podala na sebe návrh na insolvenci minulý týden a ve čtvrtek o jejím úpadku rozhodl soud. Věřitelům má dlužit kolem 260 milionů Kč.

Trutnovská Kara je v úpadku

Ekonomika

Naopak výrobce pánských oděvů Blažek Praha institut moratoria využil, což společnosti poskytlo dodatečný prostor pro vyjednávání s věřiteli. Návrh na reorganizaci její sítě v lednu soud povolil.

V problémech jsou kvůli pandemii i další odvětví. Koronakrize byla posledním hřebíkem do rakve výrobce hudebních nástrojů Strunal – Schönbach v Lubech na Chebsku. Firma, která prodávala smyčcové nástroje a kytary do celého světa, měla existenční problémy už před příchodem pandemie.

I když se jí podařilo najít řešení v podobě reorganizace, pandemie a s ní spojený globální pokles prodeje nakonec vedly k vyhlášení konkurzu a k ukončení provozu firmy.

Výplata ani odstupné nebude, napsal Pietro Filipi všem propouštěným zaměstnancům

Ekonomika

Výrobce hudebních nástrojů Amati Denak z Kraslic na Sokolovsku byl v insolvenci už od září 2019. Nedávno ji však v aukci koupila brněnská firma RIQ Investments podnikatele Romana Staňka. Staněk uvedl, že chce do značky investovat, propagovat ji a vrátit ji i na trhy v Jižní a Severní Americe, Austrálii či Japonsku.

Ohrožené aerolinky

Z dalších odvětví míří do insolvence výrobce elektrických skútrů Čezeta. Firmě se nedaří najít kupce a její současní zahraniční vlastníci už nechtějí financovat další provoz.

Mezi odvětví nejvíce postižená globální pandemií patří letecká doprava. Společnost Czech Airlines Technics, dceřiná firma Letiště Praha, minulý týden kvůli neuhrazeným fakturám zadržela dvě letadla ATR Českých aerolinií.

Firma zadržuje dvě letadla ČSA. Kvůli dluhům

Ekonomika

Podle letecké skupiny Smartwings, do níž ČSA patří, to je ale protiprávní. Skupina upozornila, že až do 27. února je pod ochranným moratoriem před věřiteli. Pro ČSA žádá o nevratnou podporu 1,1 miliardy korun, bez níž dopravce zřejmě čeká insolvenční řízení. Skupina zároveň žádá stát o půlmiliardové kompenzace za zrušené lety během loňského jara.

Reklama

Výběr článků

Načítám