Hlavní obsah

Koronavirus zvýšil oblibu Merkelové, měla by šanci opět vyhrát

Během koronavirové krize roste počet Němců, kteří by chtěli, aby se Angela Merkelová ještě jednou stala kancléřkou. Její osobní popularita roste, ukázal výzkum.

Foto: Michael Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Aktuálně je 30% občanů Německa pro to, aby Merkelová i po šestnácti letech v úřadě kancléřky vládla v dalším období, uvádí výzkum YouGov. Na konci února si přálo znovuzvolení Merkelové jen 21 procent. I když je cca 53% účastníků průzkumu proti, je zjevné, že kancléřka jde nahoru. Ostatní lidé nemají jasný názor.

Merkelová by tak měla šanci volby vyhrát, i když před delší dobou, v říjnu 2018, prohlásila, že už nechce kandidovat.

Favoritem voleb by mohl nyní být šéf CSU Markus Söder. Podle průzkumu YouGov si přeje 27% lidí, aby se bavorský kandidát stal následníkem Merkelové v úřadu. Friedrich Merz, který býval poslancem Evropského parlamentu i bundestagu (Německého spolkového sněmu) a v letech 2000–2002 předsedou poslaneckého klubu CDU/CSU je nyní na 12 procentech.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Před začátkem koronavirové krize byla situace zcela jiná. Merz se těšil 18procentní oblibě a Söder měl pouhých 12%. Jak uvedla již 3. dubna televize ARD, silně stoupla i důvěra v celou německou vládu. Podporuje jí až 63%  občanů, začátkem března to ale bylo jen 35%.

Se zvládáním koronavirové krize je spokojeno nebo velmi spokojeno 72 procent dotázaných, méně spokojeno či zcela nespokojeno 27 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám