Hlavní obsah

Koronavirus zkomplikoval práci třem z pěti Čechů

Novinky, Barbora Buřínská

Dopady koronavirové epidemie a s ním související vládní opatření na pracovní život pocítily tři pětiny Čechů. V mnoha firmách je zastaven či omezen provoz a lidé tak museli zůstat doma, případně pracovat na nižší úvazky. Pět procent již o práci přišlo. U téměř dvou třetin lidí se zhoršila i jejich finanční situace.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Dopady koronaviru na práci

Článek

Podle aktuálního průzkumu portálu Ušetřeno.cz zasáhla aktuální situace zůsobená koronavirovou pandemií do pracovního života tří z pěti oslovených Čechů.

Každý čtvrtý člověk sice o práci nepřišel, ale musel zůstat doma a pracuje tak nyní na tzv. home office. Pro mnohé to představuje velké komplikace, zvlášť v případě, že musí doma suplovat i práci učitelů a věnovat se školní přípravě dětí. Každý desátý oslovený práci vzdal a čerpá tak ošetřovné právě kvůli uzavřeným školám či školkám.

Maláčová navrhla zvýšit ošetřovné

Koronavirus

Hůř jsou na tom ale lidé, jejichž zaměstnavatel omezil či dokonce zastavil provoz celé firmy. Více než pětina Čechů právě kvůli omezenému provozu musí nyní pracovat na zkrácený úvazek. Necelá pětina oslovených nyní na vlastní kůži pocítila zastavení provozu ve firmě, čerpají buď neplacené volno, nebo si vzali dovolenou.

Pět ze stovky oslovených už zaměstnavatel propustil, jsou na Úřadu práce, případně se na něj chystají přihlásit.

Rozpočet je tvrdě zasažen u třetiny domácností

„Vedle práce mají vládní opatření proti šíření nákazy vliv také na naše hospodaření s penězi, což potvrdily téměř dvě třetiny účastníků našeho průzkumu. Zatímco třetina z nich popisuje zatím jen mírné dopady, u druhé třetiny zasáhla opatření do domácího rozpočtu velmi citelně,“ komentuje výsledky průzkumu Daniel Gorol, finanční analytik portálu Ušetřeno.cz.

Měli jsme víc spořit, rezerva nám teď chybí, litují mnozí Češi

Finance

Lidem tak nezbývá než mít připravený scénář pro případ zhoršení finanční situace. Více než polovina Čechů by žila z úspor a zároveň více šetřila. Každý třetí by se také snažil ulevit rozpočtu tím, že by na čas odložil splátky hypotéky či dalších úvěrů. Příbuzné by požádal o pomoc každý šestý oslovený, na státní instituce by se obrátilo zhruba 14 procent lidí. Sedm lidí ze sta by se snažilo získat peníze prodejem auta, motorky, cenností apod. O úvěr by zažádalo šest procet oslovených, další přivýdělek by se snažilo najít osm procent Čechů.

Odklad splátek Čechy zajímá, někteří ale tápou

Tři pětiny oslovených v současné době splácejí nějaký úvěr, více než čtvrtina (27 procent) má hypotéku. O tom, že mohou svou banku v případě zhoršení finanční situace kvůli epidemii koronaviru požádat o odklad splátek, však 44 procent lidí nemělo přesné informace, tápali především v počtu měsíců, na něž je možné splátky odložit.

Více než dvě pětiny lidí také nevěděli, zda jim splátky umožní odložit i jejich banka. Z těch, kteří se o možnost požádat o odložení splátek zajímají (56 procent), tak hodlá učinit polovina, další tři procenta z nich už možnost odkladu využila.

Přehledně: Jaké jsou podmínky pro odklad splátek

Koronavirus

Pětina rodičů chce požádat o ošetřovné

„Vzhledem k tomu, že jsou teď školy a některé školky zavřené, nabízí stát rodičům možnost čerpat na dítě tzv. ošetřovné. Zde je informovanost Čechů poměrně dobrá,“ uvedl Gorol. Z průzkumu totiž vyplynulo, že více než dvě pětiny (43 procent) oslovených ví, že je možné ho využít pro děti do 13 let, a to do doby opětovného otevření škol.

Na druhou stranu více než třetina (35 procent) lidí podmínky čerpání ošetřovného nezná.

Téměř tři z deseti oslovených mají dítě v nezletilém věku. každý pátý z nich se o ošetřovné chystá požádat, více než desetina pak této možnosti již využila.

Formy státní pomoci živnostníkům Češi znají

Pokud jde o úlevy, které stát nabízí OSVČ a drobným podnikatelům zasaženým aktuální situací, mají respondenti značný přehled. Více než polovina (54 procent) oslovených ví, že živnostníci nebudou muset půl roku hradit zálohy na sociální a zdravotní pojištění.

Každý druhý zároveň správně uvedl, že OSVČ, jakkoli postižení koronavirovými opatřeními, budou moci jednorázově získat podporu ve výši 25 tisíc korun.

O podporu pro OSVČ požádalo 197 000 lidí, příspěvek má být až do 8. června

Koronavirus

Živnostníci také mohou podat daňové přiznání bez sankce až do 1. července, o této možnosti má správné informace třetina dotázaných.

Dobré povědomí mají Češi i o tom, že i OSVČ mohou v určitých případech čerpat ošetřovné, podmínky znalo 29 procent dotázaných. Jen o procento méně lidí vědělo i o možnosti podnikatelů požádat o státní bezúročnou půjčku COVID II. Pětina dotázaných potvrdila, že ví o tříměsíčním posunu 3. a 4. vlny EET.

Babiš: Nemám problém odložit EET do konce roku

Koronavirus

Naproti tomu tři z deseti lidí netuší, jaké úlevy mohou nyní živnostníci využít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám