Hlavní obsah

Koronavirus zkomplikoval kšeftování s nemluvňaty

Právo, ama

Dětský pláč v hotelovém pokoji v Kyjevě na videu natočeném pro uklidnění klientů, kteří v zahraničí čekají na „objednaná“ miminka, vyvolal v minulých dnech mezinárodní skandál. Více než pět desítek dětí, které náhradní matky porodily pro cizince po dohodě s místní klinikou BioTexCom, uvízlo v ukrajinské metropoli kvůli koronaviru.

Záběr ze snímku firmy BioTexCom

Článek

Zatímco zoufalí rodiče si kvůli uzavření hranic své potomky nemohou odvézt, místní úřady volají po zákazu byznysu s náhradním mateřstvím, který ve velkém prosperuje na Ukrajině již mnoho let.

„Budu trvat na zákazu. Nepotřebujeme k tomu zvláštní zákon,“ citovala televize Ukrajina 24 Mykolu Kulebu, zmocněnce ukrajinského prezidenta pro práva dětí.

Rozruch na sociálních sítích

Ukrajina se podle jeho slov stává „mezinárodním online obchodem s nemluvňaty“. Albert Točylovsky, majitel kliniky i hotelu, televizi TSN přiznal, že děti jsou určeny pro rodiče ve 27 zemích včetně USA, Británie či Řecka, kde je náhradní mateřství povoleno.

V babyboxu ve Vyškově našli novorozeného chlapce

Domácí

„Z internetu jsem se dozvěděl, že na Ukrajině jsou poskytovány služby náhradního mateřství,“ řekl TSN muž z Norska, který si do Kyjeva přijel pro novorozenou dceru. Stejně jako jeho dítě se ocitl v hotelu Venecija (Benátky), kam majitel kliniky umístil desítky novorozeňat připravených k vývozu do zahraničí.

Nor je přitom jedním z mála rodičů, který může dítě dokonce chovat v náručí. Pro další rodiče, kteří zaplatili ukrajinské klinice za služby, zaměstnanci natočili vzkaz, v němž se je lámanou angličtinou pokoušejí ujistit, že s dětmi je všechno v pořádku a že je koupou a krmí. Zoufale plačící miminka naskládaná v postýlkách v jedné hotelové místnosti ovšem vyděsila domácí uživatele sociálních sítí, kteří vyburcovali úřady.

Soukromý byt jako skladiště

Ombudsmanka Ljudmyla Denisovová vyzvala orgány činné v trestním řízení, aby prověřily „faktický prodej nemluvňat do zahraničí“. Přiznala nicméně, že kontrakty kliniky s cizinci jsou legální, i když problém náhradního mateřství si „žádá zákonodárné řešení“. „Je třeba zjistit, kolik takových dětí se rodí. Je jich daleko víc než těchto padesát,“ řekla novinářům.

Dítě ze školky mělo koronavirus. Třída Medvědů musí do karantény

Koronavirus

Letos byla v Kyjevě odhalena klinika, která organizovala masový prodej dětí do Číny. Novorozence na prodej našla policie také v soukromém bytě. Podle médií se Ukrajina stala populární destinací pro zahraniční zájemce o služby náhradních matek poté, co je zakázalo Thajsko či Indie.

Průměrný „balíček“ služeb přijde zhruba na 50 tisíc dolarů (asi 1,3 mil. Kč). Samy matky dostávají 10 až 15 tisíc dolarů. Součástí nabídky je mnohdy i fiktivní manželství.

Reklama

Výběr článků

Načítám