Hlavní obsah

Koronavirus na postupu: okresy bez nákazy už jsou jenom dva

Novinky, Kateřina Mahdalová

Nákaza koronavirem se rozšířila už skoro na celé území České republiky. K pátečnímu ránu nebyli evidováni pacienti s nemocí covid-19 jen ve dvou okresech: Domažlicích a Českém Krumlově.

Článek

Aktuálně má nejvyšší týdenní nárůst potvrzených případů koronaviru hlavní město Praha (+ 349), ovšem v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v tuto chvíli větší výskyt nákazy evidován v okresech Karviná, Ostrava-město, Jihlava a Prachatice.

Podle dat ministerstva zdravotnictví je nyní nejvíce dramatická situace právě na Prachaticku, kde bylo podle posledních dat 67 nakažených na 100 tisíc obyvatel, ale další případy přibývají.

Na interaktivní mapě, v níž redakce Novinek denně zachycuje aktuální stav od samého počátku propuknutí pandemie v ČR, jsou okresy s nejhorší situací zbarveny sytě červeně. Celý vývoj nákazy v jednotlivých okresech je možné přehrát stisknutím tlačítka play.

V grafu níže jsou pak zachyceny okresy s nejvyššími týdenními přírůstky, tedy místa, kde nákaza v posledních sedmi dnech nejvíc „žije”. Jedná se o absolutní čísla, nikoli o přepočty na obyvatele.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že většina pacientů s koronavirem má bezpříznakový průběh nákazy, v případě pražského klubu dokonce měli být podle šéfky tamních hygieniků Zdeňky Jágrové všichni nemocní bezpříznakoví, popřípadě jen s mírnými příznaky. To ale nemusí znamenat úplně bezproblémový průběh, jak popsal pro Novinky jeden z nakažených.

Nakažený mladík popsal, jak to bylo v Techtle Mechtle

Koronavirus

Z celkového kumulativního počtu 16 342 nakažených za celou Českou republiku se k pátečnímu ránu uzdravilo 11 482 pacientů, 379 jich zemřelo. V nemocnicích se nyní nachází 121 nakažených.

Jak vyplývá z dlouhodobého monitoringu, nákaza, jež se na začátku prázdnin přesunula na východ republiky, se nyní opětovně rozšířila po celé zemi. Ohniska však nejsou rozmístěna rovnoměrně.

Obecně platí, že v okresech na západě je situace lepší - nakažených tam není tolik. V okresech Domažlice a Český Krumlov pak nejsou aktuálně evidovány žádné případy. Jedná se o jediné dva okresy v České republice. Ještě v polovině týdne do této skupiny patřilo i Chebsko, to už se však změnilo - evidují tam jednoho nakaženého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám