Hlavní obsah

Koronavirus na chudé lidi nejde, prohlásil mexický guvernér

Novinky, tcs

Guvernér mexického státu Puebla si uřízl pořádnou ostudu, když chtěl uklidnit lidi před nebezpečím koronaviru. Podle jeho „odborné“ hypotézy totiž koronavirus SARS-CoV-2 není nebezpečný pro chudé lidi, kteří jsou vůči němu imunní.

Foto: Profimedia.cz

Luis Miguel Barbosa

Článek

Větu o neškodnosti pro chudé lidi pronesl guvernér Luis Miguel Barbosa ve středu během tiskové konference. Novinářů se zeptal, zda ví, kteří lidé jsou nakaženi koronavirem. A hned si i sám odpověděl. „Většina nakažených jsou bohatí lidé. Když jste bohatý, jste v rizikové skupině. Když jste chudý, ne, chudí jako my, tak my jsme imunní,“ vysvětlil novinářům.

Zřejmě se opíral o statistiky, podle nichž bylo v zemi ke středečnímu dni 475 potvrzených případů nákazy koronavirem a u zhruba tří čtvrtin šlo o tzv. cestovatelskou anamnézu, tedy že si lidé nemoc přivezli ze zahraničí. Guvernér naznačil, že jen bohatí lidé si mohou dovolit cestovat a tak se nakazí.

Muž zničil oltář Panny Marie, protože neudělala zázrak

Koktejl

V následujících dnech bude zřejmě překvapen, ve státu Puebla je zatím nakaženo 44 lidí a je pravděpodobné, že se počet bude velmi rychle zvyšovat. Ve čtvrtek už svůj výrok Barbosa odmítl komentovat. Stát Puebla přitom už v pondělí nařídil uzavřít hospody, bary, divadla, kina či zoologické zahrady.

Barbosa se tak přidal k zástupu politiků v čele s prezidentem Andrésem Manuelem Lópezem Obradorem (jako Barbosa i on je členem strany MORENA), který až do minulého týdne opakoval chybu politiků z jiných zemí. Pandemii zlehčoval, odmítal sociální distancování a naopak nabádal lidi, aby se chovali jako normálně.

Radikálně otočil až v uplynulých dnech, kdy se od 20. března počet nakažených v Mexiku zdvojnásobil. Ve čtvrtek Obrador uvedl, že vrchol epidemie očekává kolem 19. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám