Hlavní obsah

Koronavirus může týdny přežívat v očích

Novinky, jky

Nově publikovaná studie, za kterou stojí italský Národní institut pro infekční choroby, přináší nepříliš uklidňující informaci. Vědci si stojí za tím, že virus našli v očích 65leté ženy tři týdny od chvíle, kdy se u ní projevila nákaza koronavirem.

Foto: Profimedia.cz

Zánět spojivek může být jedním z průvodních jevů nákazy koronavirem. Není to ale příliš obvyklé.

Článek

Již dříve proběhly informace o tom, že zánět spojivek může být jedním z projevů nákazy koronavirem. Počet lidí, u kterých se tento symptom vyvinul, byl však relativně nízký. Ačkoliv se koronavirus šíří z člověka na člověka primárně kapénkami při kašlání a kýchání (a možná i mluvení a dýchání), nová studie podtrhuje, jak důležité je nesahat si do obličeje, a to ani do očí, aby se infekce nešířila dále.

Zánět spojivek může být způsobený množstvím bakterií a virů. Často pak souvisí s respiračními onemocněními. V USA si zánětu spojivek ve spojitosti s koronavirem začali všímat poté, co se v pečovatelském domě v Kirklandu ve Washingtonu nakazilo koronavirem 80 jeho obyvatel a 34 členů personálu. O život tam přišlo 35 osob.

Před koronavirem by překvapivě mohl chránit nikotin, zjišťují vědci

Koronavirus

Ošetřující zdravotní sestřička tehdy uvedla, že téměř všichni nakažení měli rudé oči. A ještě více zneklidňující je její tvrzení, že mnoho pacientů nemělo žádný jiný projev nákazy než právě zarudnutí očí. Nákaza u nich ale byla později potvrzena.

Není to běžný příznak

Zarudnutí očí zatím stále není vedeno Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako symptom koronaviru, ačkoliv byl tento jev zaznamenán již v mnoha zemích. Studie zjistily, že oči jsou jednou z částí těla, na které může virus útočit. Podle zaznamenaných dat to však nebývá úplně běžné.

Úplná ztráta čichu může člověka postihnout už pár hodin po nákaze koronavirem, tvrdí lékaři

Koronavirus

Ve studii tisícovky čínských koronavirových pacientů, publikované v New England Journal of Medicine, byla infekce očí zaznamenána jen u devíti osob, což nečiní ani jedno procento. Další studie, publikovaná v Annals of Internal Medicine pak uvádí zánět spojivek jako symptom u každého třicátého nakaženého, tedy u zhruba tří procent pacientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám