Hlavní obsah

Koronavirem se nakazily už tři miliony lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí večer byl překonán milník tří milionů lidí, kteří se nakazili koronavirem. Informoval o tom specializovaný server worldometers.info, podle kterého nemoci v globálním měřítku podlehlo 208 878 pacientů. Naopak uzdravit se podařilo 893 035 lidí.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zdravotník v ochranném obleku (Ilustrační foto)

Článek

Největší počet infikovaných ze všech zemí evidují podle serveru worldometers.info. Spojené státy, kde testy potvrdily koronavirus již u téměř 970 000 lidí. V Evropě je však podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ještě asi o 100 000 více potvrzených případů. Nejhůře jsou tam zasažené velké evropské země jako Španělsko (téměř 230 000 nakažených), Itálie (198 000), Francie (162 000), Německo (158 000) a Británie (154 000).

Odborníci však varují, že skutečný počet nakažených i obětí je zřejmě výrazně vyšší. Testy na koronavirus totiž v drtivé většině zemí podstupují jen pacienti s vážnějšími zdravotními komplikacemi, které se neobjevují u každého infikovaného.

Účet za koronavirus: Schodek veřejných financí 5,1 procenta HDP, dluh 37 procent HDP

Koronavirus

Statistiky se nicméně podle některých zdrojů liší. Například podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie rovněž globálně monitoruje, chybí k překročení hranice tří milionů infikovaných zhruba 7000 případů.

Prvního nakaženého evidovala na svém území Čína ke konci loňského roku. Virus se však rychle šířil za hranice a první milion infikovaných svět zaznamenal 2. dubna. Další milion se potvrdil již 15. dubna, tedy po třinácti dnech. Hranice tří milionů pak byla překonána po dalších 12 dnech.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám