Hlavní obsah

Koronavirem se nakazil člen Hradní stráže. Další jdou do karantény

Aktualizováno

Onemocnění covid-19 se prokázalo u jednoho vojáka Hradní stráže. Do karantény byli umístěni další příslušníci jednotky, kteří se s nakaženým setkali. S prezidentem Milošem Zemanem vojáci do styku nepřišli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

O nakaženém informovala agentura ČTK s odkazem na mluvčího Hradní stráže Jiřího Havla. Havel ráno informaci potvrdil Novinkám. „Včera byl pozitivně testován jeden voják na koronavirus,” uvedl.

„Nakažený voják byl dán na neschopenku. Všichni vojáci, kteří se s nakaženým setkali byli dáni do karantény a otestováni,” dodal.

Údaje o počtu vojáků v karanténě nespecifikoval, činnost Hradní stráže to podle něj ale nijak neovlivní.

Zeman po dovolené úřaduje

Informace o nakaženém členovi Hradní stráže přichází v době, kdy prezidentovi Miloši Zemanovi skončila dovolená. V úterý hlava státu podepsala deset zákonů, ve středu má na programu jmenování nových předsedů pražského městského soudu a plzeňského krajského soudu nebo nové rektorky Univerzity obrany v Brně. Na Pražském hradě také propůjčí generálskou hodnost plukovníku Pavlu Lipkovi.

Pro Zemana půjde o první veřejné vystoupení po návratu z dovolené. Naposledy veřejně vystoupil na americké ambasádě na konci června.

Nakažený voják se do blízkosti prezidenta republiky v poslední době nedostal.
Jiří Havel, mluvčí Hradní stráže

Podle Havla nakažený voják nepředstavuje pro prezidenta riziko. „Vojáci Hradní stráže se do blízkosti prezidenta republiky dostávají pouze při reprezentačních akcích. Nakažený voják se do blízkosti prezidenta republiky v poslední době nedostal,” podotkl mluvčí.

V Praze se v posledních dnech nevyvíjí epidemiologická situace dobře. Denní nárůst potvrzených případů koronaviru v Praze tam byl v úterý nejvyšší od začátku epidemie. K dnešním 18. hodině přibylo za 24 hodin 101 nově infikovaných.  Doposud nejvyšší denní nárůst zaznamenaly pražské laboratoře 4. dubna, a to 99 pozitivních testů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám