Hlavní obsah

Koronavirem se na nákupu či u kadeřníka nenakazíte, tvrdí německý expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riziko, že se někdo nakazí koronavirem SARS-CoV-2 při nakupování v supermarketu nebo u kadeřníka, neexistuje. Tvrdí to ředitel virologického institutu při Bonnské univerzitě Hendrik Streeck v rozhovoru pro televizi ZDF. Přenášení virů se podle něj většinou odehrává mezi lidmi, kteří jsou v těsném kontaktu po delší dobu.

Foto: Profimedia.cz

Německý virolog Hendrik Streeck

Článek

„Neexistuje dosud ověřený přenos nákazy virem SARS-CoV-2 během nakupování nebo u kadeřníka,“ tvrdí Streeck. „Nikdo se nenakazil v žádném supermarketu, řeznictví nebo restauraci. Přenášení virů se většinou odehrává mezi lidmi, kteří jsou delší dobu v těsném kontaktu,“ řekl Streeck. Připomněl ale, že se lidé nakazili na večírcích ve skiareálech jako v rakouském Ischglu, nebo v berlínském klubu Trompete, na velkých shromážděních nebo při fotbalových zápasech například v Bergamu.

„Při nakupování nehrozí žádné riziko nakažení někoho jiného,“ zdůraznil. Podle něj se virus příliš nedrží ani na površích a pravděpodobnost jeho přenosu dotekem s takzvaně kontaminovaným povrchem je podle něj malá.

Jeho názor tak jde proti zjištění jiných odborníků, kteří zkoumali, jak se virus šíří. Například odborníci z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a z Národního ústavu zdraví (NIH) dospěli k názoru, že vir dokáže přežít 24 hodin na papíře, tři hodiny v aerosolech a až tři dny na plastech a nerezové oceli. Vědci z Aaltovy univerzity ve Finsku zase nedávno zveřejnili video znázorňující šíření kapének s virem mezi regály v uzavřených prostorech, jako jsou obchody. Jeden člověk podle nich může nakazit i nakupující z druhé uličky, přičemž vir podle nich zůstává ve vzduchu několik minut.

Jak se šíří koronavirus v supermarketu? Přeskakuje přes nákupní uličky

Koronavirus

Virolog byl v týmu odborníků, kteří trasovali pacienty v Heinsbergu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, které je s více než 1400 potvrzenými případy jedním z epicenter nemoci covid-19 v Německu. Tito vědci tvrdí, že se virus nešíří přes povrchy klik, umyvadel, chytrých telefonů a podobně. Experti viry na těchto místech u infikovaných sice objevili, ale viry byly mrtvé nebo jen velmi krátce životaschopné.

„Když jsme snímali vzorky z klik od dveří, telefonů nebo toalet nebylo možné v laboratoři vir kultivovat na základě těchto stěrů,“ řekl Streeck.

Íránské revoluční gardy představily zázračný magnetický detektor koronaviru

Koronavirus

„Aby člověk virus skutečně 'dostal', musel by se někdo vykašlat do své ruky, bezprostředně poté se dotknout kliky od dveří a hned poté by jiný člověk musel uchopit za kliku a následně se dotýkal svého obličeje,“ vysvětlil.

Důkaz? Žena nakazila jen kolegy, nikoho jiného

Streeck uvedl jako příklad zaměstnance společnosti Webasto, který se nakazil od kolegyně z Číny, která byla ve firmě na školení. Nakažená žena bydlela v hotelu, jedla v restauraci, ale nakazila pouze kolegy z firmy, nikoliv lidi z míst, kde se pohybovala. Podle Streecka je to jasný důkaz, že krátká běžná každodenní setkání nepředstavují velké riziko. Opakem je velká fyzická blízkost a delší časový úsek strávený s nakaženým.

Koronavirem se ve světě nakazily dva miliony lidí

Koronavirus

V Heinsbergu nyní má být provedena další studie, která má přinést hlubší poznatky o tom, jak se vir šíří a jak by se dal zadržet. „Výsledky této podrobnější studie by pak mohly posloužit jako základ pro doporučení pro národní strategie upouštění od omezení pohybu,“ věří Streeck. Důležité podle něj je, aby se rozhodnutí opírala o fakta, a nikoli o předpoklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám