Hlavní obsah

Koronatest do Řecka vám proplatíme, slibují některé cestovky

• Aktualizováno
Novinky, Michael Švarc

Řecko bude od 17. srpna vyžadovat po českých turistech negativní test na covid-19. Rozhodnutí zaskočilo zejména cestovní kanceláře, které musely vzniklou situaci pohotově řešit. Například CK Čedok se rozhodla na zájezdy od 17. srpna poskytnout slevy, CK Exim tours či Fischer budou klientům testy hradit v plné výši.

Foto: Profimedia.cz

Dovolená v Řecku bude mít od 17. srpna jednu komplikaci, povinné testy na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

Řecko se rozhodlo Českou republiku vyřadit ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem. Už za několik dní se tak budou muset čeští turisté prokázat negativním testem na covid-19, ne starším než 72 hodin.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur není povinnost předkládat testy důvodem, aby klienti odstoupili od smlouvy s cestovní kanceláří. CK zároveň nemají povinnost na nákladech na testy finančně participovat, protože se jedná o skutečnost zcela mimo vůli pořadatele zájezdů.

Stát začal organizovat testování turistů do Řecka, dostanou přednost

Domácí

Cestovní kanceláře ale klienty nechtějí nechat na holičkách. „Rozhodli jsme se klientům hradit plnou výši nákladů na test,“ sdělil ve středu ráno obchodní ředitel CK Exim tours Petr Kostka.

Testy bude hradit klientům také CK Fischer, a to i těm, kteří mají zájezd již zakoupený. „Rozhodli jsme se lidem celou částku hradit. Nebude to formou voucherů, ale v hotovosti rovnou na jejich účet,“ zdůraznil mluvčí Jan Bezděk.

Nabídnou slevy a vouchery

„Od pondělního večera je naše call centrum zahlceno dotazy klientů požadujících přesnější informace. V Čedoku jsme se proto rozhodli, že budeme poskytovat speciální slevu na testy ve výši 1500 korun všem klientům, kteří si od úterý zakoupí zájezdy do Řecka s odletem od 17. srpna,“ napsala Novinkám mluvčí cestovní kanceláře Eva Němečková.

Ke stejnému kroku přistoupila i CK Firo-tour. „Novým klientům, kteří si zakoupí zájezd s odletem od 17. srpna a bude se na ně vztahovat povinnost testu, poskytneme slevu 1500 korun na osobu,” uvedla tisková mluvčí Lucie Frnochová. Doplnila, že stávajícím klientům pak cestovní kancelář dá poukazy ve výši ceny testu, maximálně 1700 korun na osobu.

Slevu zákázníkům rovněž nabídne CK Blue Style, a to na všechny nové rezervace vytvořené od úterý. „Připavili jsme příspěvek na povinné covid-19 testy, a to formou slevy ze zájezdu ve výši až 1750 korun na osobu,” napsala mluvčí Jana Ondrejechová. Stávající zákazníci obdrží voucher v hodnotě ceny testu, maximálně však do výše 1750 korun na osobu.

Obdobně na vzniklou situaci reaguje také CK Alexandria, která bude zákazníkům hradit cenu testu až do výše 1674 korun. Program se bude týkat klientů, kteří do Řecka vyrazí od 17. srpna až do konce letní sezony, tedy v případě, že testy budou nutné i v následujících týdnech. „Stačí, aby nám zákazník poslal účtenku za test a my mu jej uhradíme,” sdělil marketingový ředitel Petr Šatný.

Babiše řecký požadavek na testy pro Čechy překvapil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám