Hlavní obsah

Stát začal organizovat testování turistů do Řecka, dostanou přednost

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Čtrnáct laboratoří bude testovat na koronavirus přednostně Čechy, kteří mají po 17. srpnu odcestovat do Řecka. Budou v každém kraji a bude v nich posílená testovací kapacita. Hlavní hygienička Jarmila Rážová pak doporučuje, aby se Češi nechali otestovat přesně tři dny před odletem. Za tuto dobu stihnou laboratoře test vyhodnotit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová

Článek

„Od 17. srpna bude pro Čechy, kteří odlétají do Řecka, čtrnáct testovacích míst. V nich bude posílená testovací kapacita,” sdělila Rážová.

V těchto laboratořích budou otestováni přednostně. Jejich seznam bude zveřejněn na stránkách ministerstva zdravotnictví. Měly by být v každém krajském městě, a to buď v krajské, či fakultní nemocnici.

Babiše řecký požadavek na testy pro Čechy překvapil

Domácí

„Lidé se nemusí dopředu registrovat na odběrovém místě přes jeho rezervační systém. Bylo by ale dobré, kdyby měli potvrzení o zaplaceném zájezdu nebo ubytování v Řecku. Aby to nebylo zneužíváno," řekla k tomu Rážová. Podle ní mají lidé využít testovací místo ve svém kraji.

Výsledek do 72 hodin 

Cestující do Řecka by měli dostat výsledek do 72 hodin. Na hranicích se zemí se budou muset od 17. srpna totiž prokázat PCR testem, který nebude moct být starší právě než tři dny. Muset budou mít ale i potvrzení o bezinfekčnosti od praktického lékaře. „Praktici nefungují přes víkend. To je docela slabé místo a velmi těžko se ovlivňuje,” zdůraznila Rážová.

Do Řecka už jen s negativním testem. Nárok na bezplatné storno ale není, tvrdí cestovky

Evropa

Pokud tedy poletí člověk v pondělí, měl by si podle hygieničky dojít na testy v pátek. „Jestli někdo ale jede autem, musí zvážit, zdali tam stihne dojet za těch 72 hodin od provedení testů,” upozornila v úterý Rážová.

Lidé, kteří budou cestovat do jiných destinací, než je Řecko, kde také potřebují negativní test, pak přednost nedostanou. „Primárně je to pro Řecko, kam by mělo odletět do poloviny září asi 32 tisíc lidí,” uvedla hlavní hygienička.

V zahraničí nechoďte do barů 

Podle ní je také šance, že Řecko vrátí Česko na seznam bezpečných zemí za dva týdny. O tom bude nyní jednat ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Bílo-zelené Česko. Resort zdravotnictví zveřejnil první semafor

Domácí

Rážová v úterý také zopakovala některá doporučení ministerstva zdravotnictví pro cestování do přímořských letovisek. „Chci apelovat na ty, kteří odjíždějí na dovolenou, aby se vyhýbali místům, kde se kumuluje hodně lidí, jako jsou například bary. Raději se držte na zdravém vzduchu,” řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám