Hlavní obsah

Konec ministra Blatného? Babiš odmítá spekulace o jeho odchodu komentovat

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) má podle informací České televize do 14 dnů odejít z funkce. Ve hře podle televize je, že by resort převzal premiér Andrej Babiš (ANO) a výkonným ministrem by byl bývalý šéf resortu Roman Prymula. Babiš následně pro ČTK uvedl, že na tyto spekulace nehodlá reagovat. Spekulovat o tom nechtěl ani Šéf poslanecké Sněmovny Radek Vondráček.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

S informací v neděli přišel ve svém pořadu Václav Moravec. „Podle informací Otázek má Jan Blatný do 14 dnů odejít z pozice,” sdělil.

Jednou z variant podle něj pak je, že by Andrej Babiš převzal řízení resortu s tím, že by byl výkonným ministrem byl Roman Prymula. Něco jako výkonný ministr ale česká ústava nezná.

Blatný si kampaň na TikToku pochvaluje. Mladí prý poučí rodiče a prarodiče

Domácí

Babiš vzápětí v souvislosti s tím na dotaz ČTK uvedl, že na spekulace nehodlá reagovat. Prymula sdělil, že o tom nic neví a že osloven nebyl.

Jen drby, žádné informace 

Podobně reagoval v OVM i předseda Sněmovny Vondráček. „Kromě nějakých drbů nemám žádné informace, že by k tomu mohlo dojít,” sdělil ke spekulacím.

Prymula byl ministrem na podzim zhruba měsíc. Odejít musel poté, co v deníku Blesk vyšla jeho fotografie, jak vychází z restaurace na Vyšehradě, která měla být tou dobou kvůli vládním protiepidemickým opatřením zavřená. Podle ČT Prymula v posledních týdnech navštěvuje jednání vlády. V pořadu též zaznělo, že by se ministrem mohl i oficiálně znovu stát přímo on.

Prymula: Sputnik může pomoct vyřešit výpadky. O nákupu budeme s premiérem diskutovat

Domácí

Jedním z důvodů možného konce Blatného mají být podle ČT časté personální změny na ministerstvu. Naposledy v úterý skončil náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, stěžoval si mimo jiné na komunikaci s ministrem. Už dříve se Blatný na odchodu dohodl i s bývalým prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou, který nastoupil za Prymuly.

Skončit musela také politická náměstkyně Alena Šteflová, jež se ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) nechala s manželem přednostně očkovat proti covidu-19. V pondělí rezignoval koordinátor očkování na ministerstvu Zdeněk Blahuta. V souvislosti s očkováním rezignoval v polovině ledna ředitel SZÚ Pavel Březovský.

Babiš: Svobodu teď máme omezenou, ale perspektiva je skvělá

Domácí

Řešení nepovažuje za šťastné předseda poslanců SPD Radim Fiala, i Prymulův návrat by nepovažoval za úplně férový, řekl v pořadu. Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka by další personální změna v boji proti koronavirové pandemii Česko pouze poškodila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám