Hlavní obsah

Kdo chce pracovat za hranicemi, ať si tam najde ubytování, vzkazuje vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pro ty, kdo jezdí pracovat za hranice, budou platit kvůli pandemii koronaviru přísnější podmínky. Vláda v pondělí rozhodla, že pokud chtějí pendleři nadále v zahraničí pracovat, mají si tam zajistit ubytování minimálně na tři týdny.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Obnovené kontroly na hraničních přechodech

Článek

„Jednali jsme o tom s kolegy v Německu a Rakousku. Je to věc, která má velký dopad,“ komentoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda chce podle Hamáčka umožnit lidem pracovat v zahraničí, zároveň ale varuje, že se tak může koronavirus šířit. Pendleři si tak mají sami vybrat.

Vláda schválila kurzarbeit i odpuštění záloh pro OSVČ

Koronavirus

Pokud chtějí za hranicemi nadále pracovat, musejí si tam minimálně na tři týdny zajistit ubytování. Po návratu budou muset být dva týdny v karanténě.

Snahu podle Hamáčka vyvinou sami zaměstnavatelé, protože si budou chtít pracovníky z Česka udržet. Ubytování si mají najít do čtvrtka, podle Hamáčka půjde například o ubytovny.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Nemůžeme zakázat našim občanům se vrátit. Pokud se někdo vrátí, půjde do karantény. Budeme vědět, kdo všechno překročil hranice, máme jméno, číslo občanského průkazu, bydliště. Policie to bude kontrolovat,“ přiblížil Hamáček.

Hejtman to vítá

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO) doporučení vlády ohledně pendlerů vítá: „Je to kompromisní řešení, které považujeme za vhodné, omezí se tak riziko šíření nákazy koronavirem, ale pendleři budou mít dále možnost pracovat v SRN a zajistit své rodiny,“ uvedl Kubis.

Osloví bavorské a saské vládní prezidenty, aby společně se zaměstnavateli vyšli přeshraničním pracovníkům vstříc a pomohli jim najít ubytování.

Reklama

Výběr článků

Načítám