Hlavní obsah

Jste nebezpeční, vzkázalo Německo a obnoví hraniční kontroly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo považuje Českou republiku za vysoce rizikovou oblast kvůli extrémnímu výskytu mutací koronaviru, oznámil Institut Roberta Kocha. Od neděle se proto zavádí na hranicích kontroly a ještě více se zpřísňují podmínky pro cesty do Německa. Týkat se to bude především pendlerů, překračovat hranice budou smět zřejmě jen pracovníci v kritické infrastruktuře, jako jsou zdravotníci či dopravci zboží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přísnější epidemické hodnocení Česka znamená, že bez testů se neobejdou ani tranzitní cestující či dopravci zboží. Výjimky určí spolkové země.

Každý, kdo pobýval ve vysoce rizikové oblasti posledních deset dnů, je povinen před vstupem do Německa předložit negativní test, který není starší 48 hodin. Doklad o negativním výsledku testu musí být předložen do němčiny, angličtiny nebo francouzštiny. Test musí odpovídat požadavků Institut Roberta Kocha.

Cestující se navíc musí před příjezdem do Německa zaregistrovat na adrese https://www.einreiseanmeldung.de a po příjezdu si vzít doklad o registraci. Jakmile dorazí do země, musí nastoupit do desetidenní karantény. Teprve po pěti dnech se dotyčný může nechat opět otestovat.

Česko je hlavním semeništěm koronaviru v Evropě, píší německá média

Koronavirus

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka k očekávanému zpřísnění režimu pro Česko již ve čtvrtek řekl, že je to pro něj déjà vu. „Připomíná mi to návrat do března roku 2020,“ řekl Kafka. Loni na jaře kvůli pandemii česká vláda k rozčarování Německa uzavřela hranice. „Doufám, že se nám podobně jako loni na jaře podaří postupně dostat se blíže k normálu,“ dodal.

Německo zařadilo Česko na seznam epidemicky rizikových oblastí loni v září, na konci letošního ledna pak hodnocení zpřísnilo a zemi označilo za epidemicky vysoce rizikovou oblast. Ještě další zpřísnění, které začne platit od neděle, znamená, že Česká republika na německém hodnocení dosáhla nejhoršího možného stupně.

Spolu s Českem je na aktualizovaném německém seznamu i Slovensko a s několika výjimkami i rakouská alpská oblast Tyrolsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám