Hlavní obsah

Jednejme s mírou, nabádá neochvějně ležérní Švédsko

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plné sjezdovky a hospody v lyžařských střediscích, otevřené školy a střediska péče o děti. Ve Švédsku se zdá, že pandemie má malý dopad na veřejný život, líčí televize ARD.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Švédské úřady se také stále domnívají, že uzavření všech škol není řešením a nezabránilo by šíření viru, naopak. Člověk chce jednat s mírou – tak zní motto ve skandinávském království, kde se nakazilo 1600 lidí a 16 zemřelo.

„Nejdůležitější věc, kterou teď můžeme udělat, je zůstat doma, když se cítíme špatně,“ ujišťuje Anders Tegnell z ministerstva zdravotnictví.

Rakousko hlásí nižší počet nově nakažených

Koronavirus

„Kdyby vláda vydala pokyny, že bych sem neměl chodit, asi bych to neudělal,“ přiznává Sven Nordberg v lyžařské oblasti Sälen.

Na víkend vyrazil s manželkou a dvěma syny – ostatně jako touto dobou v posledních šesti letech pokaždé. Nejsou výjimkou – lyžovačku si tady nenechalo ujít podle odhadů 25 tisíc Švédů.

Ve Stockholmu, odkud je hlášeno nejvíc případů, restaurace, obchody, menší kina zůstávají otevřeny. Zároveň se ulice den ode dne více vylidňují a veřejný tlak na zdravotnický úřad roste. Několik předních lékařů a vědců volá po tvrdších opatřeních,“ upozorňuje ARD.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám