Hlavní obsah

Japonsko před olympijskými hrami prodlouží stav nouze v devíti prefekturách včetně Tokia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Přesně osm týdnů před zahájením olympijských her v Tokiu prodlužuje Japonsko nouzový stav v hlavním městě a dalších osmi prefekturách. Nákazy se denně pohybují v řádu stovek, úřady se ale obávají, že rozvolnění restrikcí by mohlo vést k razantnímu zhoršení.

Foto: Profimedia.cz

Olympijské hry odstartují v Tokiu přesně za osm týdnů

Článek

Nouzový stav měl v pondělí skončit v devíti prefekturách včetně Tokia. Opatření by se ale měla podle ministra pro revitalizaci ekonomiky Jasutošiho Nišimury protáhnout minimálně o dalších dvacet dnů. V některých prefekturách jsou stále přeplněné nemocnice a počty nakažených zde dosáhly nových nejvyšších hodnot.

Nad olympiádou se kupí covidové mraky

Zahraniční

„Vládní návrh na prodloužení nouzového stavu v devíti prefekturách byl předběžně schválen zdravotními experty. K jeho konečnému schválení by mohlo dojít ještě v pátek,“ uvedl Nišimura.

Deadline pro pořadatele

Těchto dvacet dnů bude klíčových také pro organizátory největší sportovní akce. Pořadatelé budou rozhodovat o tom, zda se olympijské hry uskuteční zcela bez obecenstva, nebo zda budou sportovní zápolení moci sledovat alespoň Japonci. Návštěvu zahraničních diváků se už před několika měsíci rozhodli organizátoři zakázat.

Nouzový stav byl vyhlášen v celkem deseti japonských prefekturách (v Okinawě platí až do 20. června – pozn. red.). Platí zde omezení cestování, zákaz vycházení po 20. hodině, není-li to nezbytně nutné. Obyvatelé by se také neměli shlukovat na veřejných místech. Zpřísněné podmínky pak platí také pro restaurace, kluby a bary. Nejsou sice zavřeny, ale musejí dodržovat přísná hygienická opatření a zavírají nejpozději v osm hodin večer.

Olympiáda v ohrožení: Většina Japonců by ji nejradši zrušila

Koronavirus

Olympijské hry v Tokiu začnou 23. července. Uskutečnit se přitom měly už loni. Pomalá očkovací kampaň a obavy z nových variant koronaviru však způsobily, že veřejnost i někteří zdravotní experti na vládu tlačí, aby olympijské hry zrušila.

Premiér Jošihide Suga a jeho vláda jsou ale odhodlaní hry uskutečnit, ačkoli v Japonsku byly dosud kompletně naočkovány jen dvě procenta populace a do začátku největší sportovní akce se jejich počet o moc nerozroste. Mezinárodní olympijský výbor mezitím potvrdil, že se hry uskuteční i v případě, že se bude Tokio, jakožto pořadatelské město, nacházet ve stavu nouze.

Od začátku pandemie se v Japonsku koronavirus potvrdil v 729 853 případech, 12 601 lidí nemoci covid-19 podlehlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám